Funchal, la capital de Madeira ha dormit sota un núvol espès de fum i una pluja de voliaines de la cendra provinent dels boscos propers. Els veïns viuen desconsolats un incendi que està afectant la gran reserva natural de l'illa, principal patrimoni i gran atractiu turístic.

La tarda-nit de dimarts va ser especialment complicada a Funchal. El foc s'havia iniciat per sobre del Jardí Botànic i durant el matí el vent se l'enduia cap al nord. A la tarda, però, va girar fins arribar molt aprop del centre històric. La desesperació que hi havia als llocs del foc es va traslladar a la ciutat. El caos circulatori, les imatges de veïns caminant pel carrer amb mascaretes, els ulls plorosos i irritats pel fum, els establiments obrint portes per refugiar persones i aquella olor que s'arrapa a la pell van caracteritzar aquelles complicades hores.

"És una tragèdia", comenten dues noies apunt de pujar a l'autobús del centre de Funchal. La frase recull la impotència davant el desastre natural i la ràbia per la manca de recursos oficials per aturar les flames.

3 morts, 327 hospitalitzats, un miler de desallotjats, una quarantena de cases destruïdes, eren les xifres oficials de l'incendi ahir al migdia. Els números que expliquen la desgràcia per a aquesta illa. Un fort vent, 39C de temperatura i una baixa humitat que van condicionar la ràpida propagació de les flames. Dimarts, la polícia parlava que es podria tractar d'un incendi provocat, i ahir el govern anunciava tres detinguts.

La primera reacció contra el foc va ser una lluita massa desigual. La força de les flames era imparable per les mangueres de jardí i les cues de veïns amb galledes. Hi feia falta moltes més desenes de bombers i, sobretot, la força dels aparells aeris. Madeira és una illa de grans desnivells i amb frondoses zones boscoses algunes, de difícil accés. La sensació per a un extern era que l'illa no estava preparada per a la tragèdia i que el govern havia reaccionat tard i, encara, amb pocs recursos. Ahir van arribar a l'illa 150 militars, aquest era el reforç.

"The army is sleeping" comentava una venedora de puntes al coixí en plena zona turística. El turista de l'illa va deixar ahir Funchal per anar a buscar altres zones allunyades de l'incendi. El govern, va aconsellar, però, que no s'accedís a les zones altes, ni a les populars levades. També estava tancat el Jardí Botànic i els telefèrics de l'entorn. De totes maneres, es mantenia l'aprovicionament als establiments turístics i estaven oberts tant el port com l'aeroport. Per a una persona de la Catalunya central, la migradesa de mitjans i la força del foc reproduïen massa exactament aquelles imatges del foc i el voluntarisme sense recursos de l'incendi de 1994.