El president de Rússia, Vladímir Putin, i el de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, van acordar ahir un full de ruta per normalitzar les relacions bilaterals, en la primera visita a l'exterior del líder turc des del fallit cop militar al seu país. "Avui hem marcat l'algoritme dels successius passos i dels objectius primordials per al restabliment eficaç de les relacions bilaterals", va dir Putin en roda de premsa conjunta al Palau de Constantí de Sant Petersburg.

El cap del Kremlin va destacar que la reunió amb Erdogan "té una gran importància pel futur de les relacions russoturques", però va admetre que els dos països tenen "una feina àrdua per davant per reanimar la cooperació econòmica i comercial".

"Aquest procés ja ha arrencat, però requereix temps", va assenyalar Putin, que es va mostrar disposat a aixecar gradualment les sancions adoptades contra les sancions russes i va avançar que aviat es reprendran els vols xàrter. El president rus també va destacar que el fet que Erdogan decidís viatjar a Rússia "malgrat la difícil situació política a Turquia (...) mostra l'interès turc de restablir la cooperació amb Rússia". I va recordar que, a causa de l'estancament de les relacions bilaterals, els intercanvis comercials entre els dos països van caure un 43 per cent en els primers cinc mesos d'aquest any.

Per la seva banda, Erdogan va subratllar que tant Moscou com Ankara tenen "la voluntat política" de portar les relacions bilaterals al nivell anterior a la crisi diplomàtica provocada per l'enderrocament el novembre del 2015 d'un caça bombarder rus per part de Turquia a la frontera siriana. "Espero que com a resultat d'aquests passos creem un eix de l'amistat", va destacar el líder turc. També va destacar la importància que va tenir el "suport moral" que el líder rus va oferir en trucar per telèfon el dia següent del motí militar del 15 de juliol. "Jo i el meu estimat amic Vladímir Putin hem demostrat unes postures similars a favor de la normalització de relacions. Hem d'aprofitar el potencial que tenen els nostres països en nom de l'estabilitat a la regió", va assegurar.

Erdogan es va mostrar disposat a donar suport a la represa de projectes "tremendament importants" com el gasoducte Turkish Stream, que subministrarà gas a Turquia a través de la mar Negre, i la construcció de la primera central nuclear turca d'Akkuyu.

La cimera russoturca va ser acordada després que a final de juny Erdogan demanés perdó per l'enderrocament de l'avió de combat rus, incident en el qual un dels pilots va ser metrallat quan baixava en paracaigudes.

Posicionament sobre Síria

El president rus, Vladímir Putin, i el president turc, Recep Tayyip Erdogan, van mantenir una reunió extraordinària per acostar les seves postures sobre el conflicte sirià, l'assumpte que més divideix Moscou i Ankara. "Tots saben que les nostres postures no sempre han coincidit en l'assumpte sirià. Hem acordat reunir-nos després amb els nostres ministres d'Exteriors i representants dels serveis d'intel·ligència. Intercanviarem informació, buscarem solucions", va dir Putin en roda de premsa conjunta amb Erdogan. Després de més de quatre hores de reunió bilateral al Palau de Constantí de Sant Petersburg, els dos líders van acordar abordar el tema de Síria.