El líder de Ciutadans, Albert Rivera, va mostrar una via oberta al sí al candidat del PP, Mariano Rajoy, si accepta negociar sis condicions de "regeneració", inclosa la d'investigar el cas Bárcenas i la de comprometre's a fixar "data, dia i hora" del debat d'investidura. La jornada va estar marcada per la convocatòria al matí d'una reunió de l'executiva de Ciutadans i a la tarda per una declaració del propi Rivera al Congrés dels Diputats, qui va neutralitzar qualsevol manifestació pública dels altres dirigents de la formació taronja.

Com que cap d'aquests actes estava previst, es va generar una expectació mediàtica considerable al Congrés en especular-se que el president de Ciutadans pogués fer un anunci important, en un context en què persisteix el bloqueig per formar govern. Al final, Rivera va comparèixer davant els mitjans, envoltat del seu nucli més proper de dirigents i davant de les banderes d'Espanya i de la UE, per anunciar que la seva executiva va aprovar establir sis condicions més una -la data de la investidura-, amb les quals iniciar un cicle de negociacions amb el PP i arribar, eventualment, al suport a Rajoy. Perquè segons les seves declaracions davant la premsa, si el Partit Popular s'avé a negociar aquestes condicions, "tot està obert".

El líder de Ciutadans va plantejar a la seva executiva la següent pregunta, segons paraules del propi Rivera: "de veritat que no podem fer res més per a Espanya?". I va exposar aquesta doble premissa: "la resignació no és el camí, el fracàs no és la solució".

Conseqüència de la "reflexió" oberta en el partit són les sis condicions de "regeneració" i de "lluita contra la corrupció" que planteja al PP, a les quals cal sumar l'exigència a Rajoy que es comprometi a anar a una investidura en una data marcada per la presidenta del Congrés.

Les sis condicions comencen amb la prohibició que cap càrrec imputat formi part del Govern o tingui escó al Parlament; segueixen amb l'eliminació dels aforaments i abasten la reforma de la llei electoral sobre tres principis: llistes desbloquejades, proporcionalitat i fi del vot pregat. Els altres tres requisits són acabar amb els indults per corrupció política, la limitació de mandats a vuit anys i l'obertura d'una comissió d'investigació sobre el "presumpte finançament irregular del PP", és a dir, el cas Bárcenas.

La crítica d'Iglesias

El líder d'Units Podem, Pablo Iglesias, va assegurar que el president de Ciutadans "segueix les instruccions de les elits" en posar sis condicions al PP per obtenir el sí de la formació taronja a la investidura, però va recordar que "segueix sent possible una alternativa". "Rivera segueix les instruccions de les elits i donarà el sí a Rajoy, però els números no els donen. Segueix sent possible una alternativa", va ser el missatge publicat pel líder de Podem en el seu compte de Twitter.

El portaveu adjunt d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, va assegurar que Ciutadans ha demostrat, amb la seva proposta de sis condicions al PP, que "la seva única ideologia és el poder" i que va néixer "per apuntalar el bipartidisme".