Mercedes Vidal, presidenta de TMB, va justificar ahir els sous dels directius de l'empresa comparant-los amb companyies de transport europees. Vidal va posar com a exemple les retribucions del Transport for London, on els salaris dels directius oscil·len entre les 150.000 i les 350.000 lliures.

En un missatge a les xarxes socials, va recordar que Barcelona en Comú va decidir nomenar un conseller delegat amb un sou el 40% inferior. La presidenta de TMB i regidora de Barcelona en Comú afirma que el govern d'Ada Colau ha arribat a les institucions per "obrir portes i finestres" i destaca que aquesta acció de transparència és una resposta positiva del govern a "l'exigència d'una ciutadania crítica".

Les reaccions de partits i sindicats no s'han fet esperar. La CGT va denunciar ahir que hi ha més de 80 directius de Transports Metropolitans de Barcelona que cobren un sou anual superior als 80.000 euros i ha lamentat que no constin a la llista que l'empresa va fer pública el dilluns.

Per la seva banda, ERC demanarà al Consell d'Administració de TMB que elabori una auditoria externa per avaluar l'eficiència i necessitat de l'actual sistema directiu d'aquest ens públic i ajustar les retribucions dels 21 directius, que cobren de mitjana 10.112 euros al mes. En un comunicat, el president del grup municipal d'ERC a Barcelona, Alfred Bosch, va reclamar ahir una auditoria externa per determinar si l'escala salarial i l'organització de la direcció és la pertinent per gestionar TMB "o, si com sembla, és excessiva i mal repartida i és necessari ajustar-la".

El regidor republicà al consistori barceloní també va advertir sobre l'"anomalia" que suposa, segons el seu parer, que 18 dels directius de TMB cobrin més que el seu superior, el conseller delegat Enric Cañas, l'únic nomenat després de les municipals de l'any passat, que té una retribució anual de 105.938 euros, íntegrament com a sou fix.

"L'auditoria hauria de servir per ajudar a clarificar la situació de les persones fora de conveni, conèixer quins són els sòls fora de conveni que té TMB, les funcions i sous de tots els assessors i persones que cobren de TMB", va remarcar Bosch.

El regidor de la formació republicana va exigir la "màxima transparència", ja que "no pot ser que la transparència en el TMB vingui sempre a cop de sentència", ja que la companyia ha publicat les dades després de mesos de negar-se a facilitar-les.

En aquest sentit, Bosch va subratllar que s'ha d'acabar amb "l'opacitat" que encara planeja sobre "què paga i a qui" a l'empresa de transports.

El líder del PP a l'Ajuntament de Barcelona, Alberto Fernández Díaz, va rebutjar les "portes giratòries" i va demanar que l'empresa pública de transports no es converteixi ni en "refugi" ni en "retir polític" de càrrecs municipals o de la Generalitat i va reclamar que cap regidor cobri dietes d'aquest ens de transport públic.

Finalment, el portaveu de Ciutadans, Paco Sierra, va qualificar d'"exercici d'hipocresia" la situació generada entorn de la publicació dels salaris, ja que l'alcaldessa Ada Colau va exercir de "rància patrona" en aquest conflicte laboral.