El líder del PP, Mariano Rajoy, consultarà el proper dimecres, 17 d'agost, amb el Comitè Executiu del seu partit si dóna el vistiplau a les sis condicions que planteja el president de Ciutadans, Albert Rivera, per desbloquejar la investidura i iniciar una negociació que podria portar-lo a la reelecció. Després d'hora i mitja de reunió al Congrés, la tercera des del 26-J i la segona que han fet en la darrera setmana, Rivera va avançar la principal novetat de la trobada: Rajoy estudiarà amb el seu partit si els seus sis requisits per passar de l'abstenció al "sí" són assumibles per als barons del PP.

Segons el que va assegurar el president en funcions, la previsió és que d'aquest òrgan, que formen 91 dirigents del Partit Popular, surti l'acceptació de les condicions de Rivera i, en conseqüència, via lliure perquè es marqui la sessió d'investidura en el calendari. El líder del PP li va dir al de Ciutadans que és "un segon pas molt important" -després del primer de la setmana passada, quan tots dos van establir un "canal de comunicació permanent"- i "una bona decisió" per als interessos d'Espanya.

No obstant això, Rajoy no es va comprometre a donar una resposta imminent, i encara que la seva disposició a la negociació sembla clara, va demanar a Rivera uns dies de reflexió i consulta, ja que algun dels punts exposats en aquestes condicions "per a la regeneració i contra la corrupció", en paraules del líder de C's, requereixen o bé una reforma de la Constitució o una llarga tramitació.

A més, com va explicar el president en funcions, per tirar endavant les reformes de Ciutadans, especialment la de la llei electoral, es necessita el vistiplau del grup socialista. Quan el Comitè Executiu ratifiqui la decisió del president, Rajoy i Rivera tornaran a reunir-se i pot ser que llavors s'estableixi una data per al debat d'investidura.

Així, gran part de la responsabilitat que a Espanya s'avanci més de pressa cap a la formació d'un nou govern descansa en els membres del Comitè Executiu del PP que vagin a la reunió del dia 17. Tot i que no està garantit que hi assisteixin, hi ha noms que formen part d'aquest òrgan més o menys controvertits per haver estat relacionats amb presumptes casos de corrupció. Entre ells, el de Rita Barberá, actual senadora, i precisament per això, aforada.

"Via oberta"

El president del govern en funcions va afirmar que s'ha donat "un pas important" en el camí cap a la investidura però que encara "queda molt camí per recórrer" i va afegir que "hi ha una via oberta" per a això. Després d'afirmar que els espanyols volen un govern i no noves eleccions, va destacar que el seu partit mantindrà "una actitud constructiva i positiva", però va deixar clar que "cal ser realista".

Rivera va afirmar que, escoltades les seves condicions, "el PP es mou i es pren seriosament el pacte contra la corrupció". Igual que Rajoy, el president de Ciutadans va reclamar el suport del PSOE, encara que va donar per fet que aquest arribarà, ja que les seves sis condicions al PP inclouen mesures i objectius materialitzats en l'acord signat amb Pedro Sánchez.