El PP va advocar ahir per un pacte de legislatura amb Ciutadans i va redoblar la crida al PSOE perquè s'avingui a facilitar la investidura de Mariano Rajoy, si bé els socialistes van garantir que malgrat "la campanya de pressió", no cediran i mantindran el seu vot contrari.

El vicesecretari d'Organització del PP, Fernando Martínez-Maillo, va insistir que la formació de govern "està a les mans" del líder del PSOE, Pedro Sánchez, a qui es dirigiran fins l'últim dia, ja que veuen inviable una altra combinació, perquè encara que hi hagués un acord amb Ciutadans, CC i el PNB, només sumarien 175 escons.

"El que més ens agradaria és un acord amb el PSOE", va afirmar Martínez-Maíllo a la COPE, on va afegir que si Ferraz no varia la seva posició, "hi haurà terceres eleccions".

El portaveu socialista al Senat, Óscar López, va prometre que el seu partit no cedirà davant "la campanya de pressió" de Rajoy i va recordar que "estan acostumats" a aquest tipus de maniobres del PP. López, en declaracions a la Cadena SER, va subratllar que la posició de rebuig a la reelecció de Rajoy és "clara i definida", si bé va remarcar que el que els socialistes "no volen és repetir eleccions". Va posar èmfasi que aquesta posició va ser acordada de forma unànime pel comitè federal del PSOE de "forma democràtica i sempre en funció de l'interès general", per la qual cosa no ha vist motius per corregir-la.

Un altre dels vicesecretaris del PP, Pablo Casado, va subratllar que al partit són "optimistes" que hi pugui haver un pacte amb la formació de Rivera perquè les sis condicions que ha plantejat per obrir una negociació "es poden acceptar". Casado va opinar que l'oferta requereix un debat intern en el comitè executiu, però va anticipar que ell hi votarà a favor, igual que va avançar-ho la presidenta madrilenya, Cristina Cifuentes. El vicesecretari de Comunicació va assenyalar que la resolució que prengui la direcció del PP "ha de dur que Rajoy proposi a Rivera o bé l'acceptació d'aquestes mesures o bé una alternativa assumible", en la qual treballaran "amb generositat i alçada de mires".

Rivera va reiterar que el seu partit no entrarà en un govern de coalició amb el PP, ja que la seva idea és optar per un format com el que hi ha a Andalusia o Madrid, on Ciutadans dóna suport al PSOE i al PP, respectivament, però des de l'oposició. Rivera va criticar al PP que esperi una setmana a convocar el seu comitè executiu. Encara més crític ha estat el número dos de Ciutadans al Congrés, Miguel Gutiérrez, per a qui aquesta demora és "poc seriosa" quan només ha de dir sí o no a les mesures que es recullen en un foli.

A la crida de Rivera instant Sánchez a "moure's i mullar-se" per avançar cap a l'abstenció, el PSC va respondre demanant a Ciutadans que, juntament amb Podem, "recapacitin" i no tanquin la porta a una majoria alternativa si Rajoy fracassa, segons va manifestar el seu portaveu al Parlament català, Ferran Pedret.

El portaveu del PDC, Francesc Homs, va apostar per un govern alternatiu encapçalat per Sánchez, però sense C's, de qui va retreure els vaivens perquè està disposat a negociar amb el Partit Popular, tot i reconèixer que és "difícil" que qualli perquè tots hi "posen condicions".