La petició de la Fiscalia a l'Audiència Nacional perquè el líder de l'esquerra abertzale, Arnaldo Otegi, sigui inhabilitat com a candidat a lehendakari per EH Bildu a les eleccions autonòmiques basques ha dividit els partits bascos i provocarà un debat jurídic que ha de dilucidar el Tribunal Constitucional. PP, Ciutadans i UPyD donen suport a la Fiscalia i seran els encarregats d'impugnar en primer terme davant la Junta Electoral de Guipúscoa la candidatura d'EH Bildu encapçalada per Otegi, que lidera la llista per aquest territori. PNB, Podem i PSE-EE, majoritaris a Euskadi al costat de EH Bildu, no l'impugnaran en considerar que Otegi ha de presentar-se a les eleccions. I és que els únics que poden impugnar una candidatura davant les juntes electorals són els candidats d'altres partits.

No obstant això, el fiscal en cap de l'Audiència Nacional, Javier Zaragoza, va enviar un escrit a aquest tribunal perquè defensi la sentència que el va condemnar a inhabilitació fins a l'any 2021, una resolució ferma segons el parer de la Fiscalia que el fa ser "inelegible". El dirigent abertzale va ser condemnat per l'Audiència Nacional a deu anys de presó i inhabilitació per intentar reconstruir la il·legalitzada Batasuna, una pena que el Suprem va reduir a sis anys i mig, el que li va permetre sortir de la presó el passat 1 de març. No obstant això, la condemna incloïa inhabilitació per exercir càrrec públic i per al dret a sufragi passiu, és a dir, per poder ser elegit en unes eleccions, i aquesta pena va començar el setembre del 2014, quan va acabar de complir una inhabilitació anterior, per la qual cosa és vigent fins al 2021. Encara que en la sentència no es precisaven els càrrecs per als quals està inhabilitat, el fiscal recorda que el Suprem va establir que la inhabilitació ha de recaure "sobre qualsevol càrrec públic a escala supranacional, estatal, autonòmica o local".

L'objectiu de la Fiscalia és que aquestes resolucions siguin remeses a la Junta Electoral de Guipúscoa perquè compleixi "de forma imperativa" la sentència de l'Audiència Nacional, ratificada pel Suprem. El ministre de Justícia en funcions, Rafael Catalá, va anunciar ahir que el govern actuarà amb tota fermesa per garantir que les juntes electorals rebutgin la candidatura d'Otegi. Per això, es va mostrar convençut que el líder de Sortu no estarà a les paperetes d'EH Bildu i, en cas que la Junta Electoral li permeti presentar-se, la Fiscalia impugnarà d'urgència la decisió davant el Tribunal Contenciós Administratiu de Guipúscoa i, en últim cas, davant el Constitucional. També es va referir a aquest assumpte el fiscal superior del País Basc, Juan Calparsoro, que creu que la postura de la Fiscalia és "molt clara" i que "hi haurà un debat jurídic" que es "dilucidarà en últim terme al Constitucional". No obstant això, els tres principals partits bascos s'oposen a aquesta mesura. El PNB, que va guanyar les passades eleccions autonòmiques, va dir ahir que Otegi "ha de poder presentar-se". Podem també demana que es presenti, perquè "ha de ser la ciutadania la que decideixi si vol per a Euskadi el projecte" que representa Otegi.

Otegi s'ha limitat a parafrasejar Pablo Neruda en una xarxa social i ha assenyalat: "podran tallar totes les flors, però mai no detindran la primavera".