El nombre total de treballadors del sector públic turc que ha estat acomiadat o suspès del càrrec arran del fallit cop militar del 15 de juliol supera les 81.000 persones, segons va informar ahir el primer ministre turc, Binali Yildirim.

"S'ha suspès del càrrec a 76.597 persones. I 4.897 van ser expulsades del seu lloc de funcionari. D'aquests, més de 3.000 són militars, entre la resta hi ha tant jutges com altres funcionaris civils. Sumant suspesos i expulsats, el total és de 81.494 persones", va precisar el mandatari.

Sobre tots els funcionaris suspesos pesa la sospita de mantenir llaços amb la confraria del predicador Fethullah Gülen, exiliat a Estats Units i al qual Ankara acusa d'haver instigat el cop, encara que ell ho nega. Els membres de la confraria "tenen xarxes de comunicació privades que han creat ells mateixos", va assegurar Yildirim durant el seu discurs, tal i com va recollir per la cadena NTV.

"Han establert una infraestructura de comunicació que no pot utilitzar ningú més. En aquesta infraestructura de comunicació hi ha més de 50.000 noms. Es va a per aquests", va indicar el primer ministre.

Tot i que les grans purgues després del cop causen preocupació en nombrosos sectors de la societat, l'oposició d'esquerres manté que, "per ara", la gran majoria dels suspesos són persones d'àmbits aparentment propers a la confraria.

A Ankara, la purga només ha afectat "a una mica més d'un centenar" de funcionaris manifestament d'esquerres i allunyats dels plantejaments de Gülen, va indicar a Efe el president del partit esquerrà i prokurd HDP, Selahattin Demirtas, la setmana passada.

Gran part dels funcionaris suspesos depenen del Ministeri d'Educació, que ha apartat del càrrec a 15.200 empleats, a més d'anul·lar les llicències de 21.000 professors que treballaven en l'ensenyament concertat.