El Govern estudia contractar famílies d'acollida per a nens que no tenen llar

La Generalitat vol posar en marxa un model que ja apliquen alguns països europeus

15.08.2016 | 07:47
La directora de l´Institut Català de l´Acolliment i l´Adopció, Agnès Russiñol

El Govern estudia quin és l'"encaix legal" per poder contractar famílies que puguin acollir el centenar de menors de 0 a 6 anys que viuen en centres tutelats i que esperen una llar d'acollida. Una mesura per facilitar l'acolliment "urgent" d'aquests infants davant la manca de famílies voluntàries, segons la directora de l'Institut Català de l'Acolliment i l'Adopció, Agnès Russiñol. Amb aquest mateix objectiu, també es valora la possibilitat que les famílies acollidores pugui gaudir de descomptes en serveis i taxes o prioritat en la preinscripció escolar. En paral·lel, el Govern prepara una normativa que permetrà legalment a les famílies poder mantenir el contacte amb els menors, un cop s'acabi l'acolliment i "només en el cas que així ho recomani un equip tècnic especialitzat".

Avui dia, falta un centenar de famílies perquè cap infant menor de 6 anys visqui en un centre tutelat, contradient la recomanació de la llei 14/2010 dels drets de la infància, que estableix que, sempre que sigui possible, les mesures d'acolliment tenen preferència respecte a les que comporten l'internament de l'infant en un centre. La "dificultat" de trobar aquestes famílies rau, segons Russiñol, en el fet que es tracta d'infants "amb complexitats", és a dir, menors discapacitats, amb malalties greus o grups de germans, que fan que l'acolliment sigui "més difícil" amb famílies voluntàries.

Davant aquesta "prioritat urgent", el Govern es planteja "recuperar" les anomenades famílies professionals, famílies "amb formació i experiència en infància" que es puguin contractar perquè cotitzin a la seguretat social, seguint "el model dels països nòrdics o d'Alemanya". Ara bé, s'està valorant "de quina manera fer-ho" i "si és viable i hi té cabuda dins de la legislació laboral", davant la falta de competències de la Generalitat en aquesta matèria.

Per incentivar l'acolliment, també s'està estudiant la possibilitat que "es reconegui legalment" el dret de les famílies acollidores, "com ara passa amb les famílies monoparentals", amb l'objectiu que puguin tenir descomptes en taxes i serveis o prioritat en la preinscripció escolar i la matriculació universitària.

D'altra banda, també es preveu "parlar amb els sindicats" amb l'objectiu que es puguin "flexibilitzar mesures" en l'àmbit de l'empresa privada, com per exemple en el temes de permisos laborals.

Aquestes mesures formen part del Pla de suport a les famílies acollidores, que està congelat "pendent de l'aprovació dels nous pressupostos" i que també proposa incrementar les prestacions lligades a l'acolliment i crear-ne de noves, com l'anomenada "complement respir". Altres mesures que també es preveuen són incrementar el nombre d'espais de visita entre les famílies acollidores i les biològiques.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Calendari laboral i escolar 2017/2018

Calendari laboral 2017 a Catalunya

Calendari Laboral 2018 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya i el calendari escolar 2017/18

 

Enllaços recomanats: Premis cinema