La ciutat de Milwaukee, a l'estat de Wisconsin, intentava ahir recobrar la calma després d'una nit de disturbis que la van convertir en un nou focus de tensió per la violència policial als EUA, després que un agent matés un home negre armat en una zona pobra i majoritàriament negra.

Milwaukee va prendre el relleu a les protestes contra la violència policial que des de fa dos anys han afectat ciutats com Ferguson, a Missouri, o Baltimore, a Maryland, després de la mort d'homes negres a les mans de policies blancs, encara que, al contrari que en aquests casos, la víctima aquesta vegada estava armada, segons les autoritats.

El governador de Wisconsin, Scott Walker, va autoritzar ahir l'enviament de la Guàrdia Nacional a aquesta localitat per prevenir que es repeteixin les protestes, que la nit del dissabte van derivar en enfrontaments amb la policia i l'incendi de diversos negocis i d'una gasolinera.

"No podem permetre que es repeteixi el que va ocórrer anit", va dir ahir l'agutzil del comtat de Milwaukee, David A. Clarke Jr., en un comunicat en el qual anuncia que ha demanat a Walker l'enviament de la Guàrdia Nacional a la localitat.

Els disturbis, que es van saldar amb tres detinguts i un policia ferit per un maó llançat contra el seu vehicle que va anar a parar al seu cap, van tenir com a desencadenant la mort d'un jove de 23 anys que intentar fugir a peu quan els agents van detenir l'automòbil en què viatjava.

El mort és el jove negre Sylville Smith, segons va informar ahir el diari local Milwaukee Journal Sentinel, que va citar fonts policials i la família del mort.

Segons el relat policial, Smith era un home amb "un llarg historial d'arrests" i viatjava en un vehicle amb un acompanyant quan va ser detingut, per la qual cosa l'alcalde de Wisconsin, Tom Barrett, ho va descriure com a activitat "sospitosa".

Els ocupants del vehicle van fugir llavors a peu i els policies van iniciar una persecució que va acabar amb la mort d'un dels civils per trets d'un dels agents, que té 24 anys i no va resultar ferit, d'acord amb un comunicat del Departament de Policia de Milwaukee.

Smith estava armat amb una pistola semiautomàtica que havia robat el març passat en una altra localitat de Wisconsin, Waukesha, segons el comunicat.

Quan Smith va sortir del vehicle i va intentar fugir, el policia "li va demanar que deixés anar la seva pistola, però no la va deixar anar", i va anar llavors quan l'agent li va disparar i va provocar-li la mort.