El president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, va qualificar ahir de "disbarat" la possibilitat de celebrar unes terceres eleccions i va demanar al PSOE que acabi "amb aquesta situació de bloqueig". El líder popular va expressar el seu desig que no es produeixi una nova crida a les urnes perquè "seria una magnífica forma que tots féssim el ridícul".

Rajoy, que està de vacances a Galícia, va recordar en declaracions als mitjans que el PP és qui ha de governar per la seva condició de partit guanyador de les eleccions però "els altres també tenen una responsabilitat davant els ciutadans".

El president del Govern en funcions va declarar també que considera que el crèdit d'Espanya a l'exterior quedaria "molt danyat" si se celebren unes terceres eleccions generals. El fet de no poder formar Govern i conseqüentment que no es poguessin aprovar els Pressupostos Generals de l'Estat repercutiria negativament també "en l'economia i, per tant, en la forma de viure dels espanyols", va assenyalar.

El pacte amb Ciutadans

D'altra banda, Rajoy no va voler avançar quina serà la resposta sobre les sis condicions plantejades per Ciutadans per votar a favor de la seva investidura, fins a "escoltar a tothom" i "al Comitè Executiu" del Partit Popular que es reunirà dimecres que ve.

Des de Ciutadans, la portaveu a l'Ajuntament de Madrid i integrant de l'Executiva, Begoña Villacís, va demanar ahir al PSOE que valori "realment el sentit de l'abstenció", ja que es tracta de la "opció més raonable" al no haver-hi més alternativa a aquesta que unes terceres eleccions.

Així es va expressar la dirigent del partit que lidera Albert Rivera en unes declaracions als periodistes on va aprofitar per insistir que les sis condicions plantejades al PP perquè Ciutadans doni suport a la investidura de Mariano Rajoy "no són interpretables ni matisables", sinó un "test" que requereix com a resposta "un sí o un no".

Alhora, Villacís, en la línia de la tribuna que Rivera va publicar ahir al diari El País, va reclamar al PSOE i al seu secretari general, Pedro Sánchez, que aparqui els seus interessos "personals i de partit" i prevalgui els de Espanya, ja que l'actual situació de "bloqueig" és "ridícula".

Pressió al PSOE

A més, va precisar que a C's són conscients que el que se li demana al PSOE "no és fàcil", però va incidir que una abstenció no equivaldria a un "sí" al PP, sinó que es tracta de l'opció que propiciaria abandonar l'actual conjuntura i començar a "fer oposició" davant d'un "govern en minoria".

"Caldrà fer pedagogia, no és fàcil el que li estem demanant al PSOE, però els socialistes han de tenir en compte que d'aquesta situació poden sortir molt reforçats com a partit d'Estat que són", va afegir. Per això, en aquesta línia, Villacís va considerar que "si valoressin realment el sentit d'una abstenció, el més raonable seria" que es decantessin per ella.

Segons les seves explicacions, l'alternativa a aquesta elecció seria l'intent per Sánchez de formar govern, però això al seu judici no existeix en aquests moments, per la qual cosa si els socialistes es mantenen en el "no", només hi hauria la sortida de les terceres eleccions.

Arribar a aquest punt, en opinió de la portaveu de Ciutadans al consistori madrileny, resultaria "una vergonya". Així que va tornar a destacar el significat que tindria una abstenció en unes circumstàncies com les actuals: hi hauria davant "un govern en minoria" del PP que "no manaria com abans", amb el "corró" i de "forma aïllada", va recalcar. Ans al contrari, si tira endavant la investidura de Rajoy, passaria que un Partit Popular en minoria "per fi seria manat des del Parlament".

En referència al Comitè Executiu del PP que el dimecres que ve decidirà si accepta les condicions de Ciutadans, Villacís va exigir als populars que es moguin, "i ràpid", i va posar l'accent en què per al partit de Rivera és essencial que hi hagi ja data d'investidura.

"Esperem que no hi hagi més maniobres de dilació i tinguem resposta el dimecres, que ha de ser a favor o en contra" d'aquests requisits, va emfatitzar la portaveu al consistori madrileny abans d'indicar que a Ciutadans no són partidaris que el PP pretengui negociar "la lletra petita".

Sobre el silenci de Sánchez, la dirigent de Ciutadans va eludir donar judicis, encara que va assegurar que si aquest temps se l'està prenent com a "període de reflexió" per al final acabar amb el bloqueig, haurà fet "el correcte".