El PP està predisposat a acceptar les sis condicions que li ha plantejat Ciutadans a canvi de donar suport a la investidura de Mariano Rajoy com a president del govern, encara que es reserva un seguit d'observacions i apreciacions a alguns dels requisits a causa de la seva "complexa arquitectura jurídica".

Fonts del Comitè Executiu Nacional del Partit Popular consultades per Efe consideren que el desenllaç gairebé segur de la reunió de dimecres serà el "sí" a les propostes d'Albert Rivera i, apunten també que, malgrat això, és molt probable que aquest dia encara no quedi marcada al calendari la data del debat d'investidura.

Com sosté un alt càrrec del PP, un cop acabat el conclave que reuneix la direcció del partit, els seus alts càrrecs i els seus barons territorials, Rajoy trucarà Rivera per fixar el moment d'una nova reunió, i serà llavors quan segurament el líder dels populars li traslladi la seva decisió sobre el dia i hora de la sessió d'investidura.

Per tant, per conèixer la data, afegeix aquesta font, caldrà esperar. "Gairebé amb tota probabilitat, i si tot va bé, se sabrà uns dies després", concreta, incloent en aquest càlcul tota la setmana del 22 al 28 d'agost.

Aquestes distàncies entre dates deixen entreveure que la investidura aterrarà la primera quinzena de setembre, tot i que les fonts deixen clar que és una càbala. Rajoy segueix donant voltes a la data i la precisió sobre la mateixa dependrà de quanta sigui la pressió de Ciutadans.

"Rajoy és molt reticent a anar a un debat d'investidura sense els suports suficients, però sap que la pressió al PSOE es redoblarà fins a límits difícils d'aguantar", explica un càrrec consultat alhora que puntualitza "el mestratge" del líder en el maneig dels temps.

Però abans toca analitzar les sis condicions de Rivera, entre les quals hi ha la reforma de la Llei Electoral, l'eliminació dels aforaments o la creació d'una comissió d'investigació sobre el cas Bárcenas.

Un dirigent territorial de pes assenyala a Efe que cap de les sis condicions planteja rebuig al PP, més enllà d'alguns matisos a compte del desenvolupament, de manera que el Comitè de dimecres serà "de tràmit".

Una altra font de la direcció es mostra convençuda que no sortirà de la seu del PP del carrer Gènova "una proposta de bloqueig", però adverteix que tampoc cal esperar que les gairebé 100 persones que formen el Comitè "vagin a escoltar i a no dir res". "Es faran comentaris, com no pot ser d'una altra manera tractant-se d'un òrgan autònom i tractant-se del partit més votat", puntualitza.

Aquestes possibles observacions, que en cap cas seran per tombar la proposta del president de Ciutadans, insisteixen les fonts, estan ara mateix en mà d'un grup de dirigents amb els quals Rajoy vol construir una resposta "ben fonamentada" i sòlida.

Aquest plantejament definitiu del líder del PP agafarà cos al matí, vigília del Comitè. "De moment, no hi ha cap decisió presa", assegura un alt càrrec.

Per tant, si Rajoy ha desplaçat la seva resposta a una setmana després de la reunió amb Rivera és perquè efectivament vol transmetre a la ciutadania que el seu partit, per ser el més votat, té alguna cosa a dir sobre aquestes sis condicions.