El portaveu d´ERC al Congrés, Joan Tardà, ha criticat la incapacitat dels partits espanyols per arribar a cap tipus d´acord i ha qualificat de "sainet" els moviments dels últims dies entre els dirigents de les principals formacions. "Hauria d´avergonyir la major part dels polítics que tallen el bacallà en aquesta casa", ha exclamat Tardà als passadissos del Congrés, on també ha titllat de "patètic" que la cambra baixa no pugui controlar un govern en funcions que continua amb "la seva acció de mal govern". És per això que el cap de files d´ERC al parlament espanyol ha exigit que la cambra comenci a funcionar mitjançant la creació de les comissions per poder exercir "el mandat de control". Tardà ha insistit que l´alternativa a Rajoy passa per una entesa de l´esquerra que reconegui el dret a decidir dels catalans.

Joan Tardà ha fet aquestes manifestacions poc abans de la constitució de la Diputació Permanent del Congrés dels Diputats, l´òrgan que substitueix el ple de la cambra en els períodes no ordinaris de sessions.

Així mateix, ha lamentat que l´esquerra espanyola i, en concret el PSOE, no sigui capaç d´articular una alternativa de govern. "Sempre hem dit que hi ha una alternativa al senyor Rajoy", ha subratllat, per afegir que aquesta passa per reconèixer "el dret a decidir dels catalans".

Davant els mitjans, ha lamentat que el Partit Socialista "no vulgui respectar el dret a decidir de totes les nacionalitats de l´estat espanyol" i ha subratllat que aquest és el motiu pel qual "aquesta esquerra covard no enterri políticament Rajoy i el seu avatar polític, Rivera" tal i com l´any 2004 va "enterrar políticament Aznar".