Els germans Higini i Ramon Cierco, accionistes majoritaris de la intervinguda Banca Privada d'Andorra (BPA), van denunciar ahir haver rebuts pressions i amenaces per part de la policia espanyola perquè facilitessin informació bancària de Jordi Pujol, Artur Mas i Oriol Junqueras.

Els germans Cierco van comparèixer ahir al matí davant la batlle (jutge) instructora del Cas BPA, Canòlic Mingorance, en qualitat d'inculpats en aquesta causa, després que el govern andorrà presentés una querella criminal contra diversos exdirectius de l'entitat per blanqueig de capitals.

A més de defensar la legalitat de l'actuació de BPA, Higini Cierco va posar en coneixement de la responsable judicial amb valor de denúncia "una sèrie d'amenaces i extorsions de què va ser objecte per part de comandaments policials espanyols molt abans de la intervenció del banc", segons un comunicat del Grup Cierco.

Segons va dir, la policia espanyola el va advertir que, si no col·laborava amb ells, "s'actuaria contra BPA" i, si feia falta, es faria "via administració americana".

Els germans Cierco asseguren que el govern d'Andorra està al corrent d'aquestes pressions des de fa mesos, però que no van denunciar els fets abans "per prudència i temor de les hipotètiques represàlies de l'Estat espanyol", i perquè van pensar que "la pressió no aniria a més". No obstant això, ara, després de disset mesos d'instrucció i amb motiu de la seva primera compareixença en seu judicial, l'expresident de BPA va considerar que tenia l'obligació de posar en coneixement de la batlle la situació viscuda els darrers mesos.

En el comunicat, el grup empresarial assegura que els fets denunciats per Higini Cierco s'han d'emmarcar en el Cas Pujol, i en l'intent de les autoritats espanyoles de poder fer públic el patrimoni de l'expresident català Jordi Pujol a Andorra.

Segons aquesta versió, el president de BPA de llavors va rebre el maig del 2014 una trucada de l'agregat d'Interior a l'ambaixada d'Espanya a Andorra, Celestino Barroso, que el va informar que era convenient que col·laborés amb ells.