Partits d'esquerra van incrementar ahir la pressió sobre el PSOE i el seu secretari general, Pedro Sánchez, perquè accepti sotmetre's a la investidura en el cas que l'actual president en funcions, Mariano Rajoy, fracassi.

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, ha avançat avui que, després de parlar per telèfon amb el líder del PSOE, Pedro Sánchez, i confirmar-li que votarà no a Mariano Rajoy, els dos estan d'acord que caldrà dialogar "si fracassa" el candidat del PP. Amb tot, hores després, des del PSOE van assegurar que Sánchez i Iglesias havien parlat telefònicament, però que no havien abordat cap possible acord de govern.

Iglesias va advocar per "superar" els "teatrets parlamentaris", i va considerar que, si Rajoy "fracassa, alguns hauran d'explorar una via progressista d'un govern alternatiu". Iglesias va reconèixer alegrar-se per la decisió del PSOE de mantenir el no a Rajoy, perquè "això obre la possibilitat d'explorar una alternativa".

Iglesias va recordar que, després de les eleccions, ell ja va pronosticar un canvi de posició -del no a Rajoy a l'abstenció- a Ciutadans, i que el PSOE permetria un govern liderat pel PP a través d'una abstenció en la segona votació, una cosa que, va dir, espera que no es compleixi. I va desitjar que el PSOE "es reincorpori al sender d'un govern progressista", tot i que "les elits econòmiques" prefereixen la "gran coalició".

Preguntat per la poca presència que el seu partit ha tingut als mitjans de comunicació els darrers dies, el líder de Podem va afirmar que és "raonable" esperar, perquè és Rajoy qui ha de presentar els seus suports en el debat d'investidura. Va afegir també que, tot i el seu silenci, ha seguit treballant "de manera intensa".

D'altra banda, el portaveu adjunt d'ERC al Congrés dels Diputats, Joan Tardà, va responsabilitzar ahir el PSOE de la falta de govern a l'estat espanyol, perquè, va dir, "no és capaç d'articular una alternativa" per "enterrar políticament la dreta".

En declaracions als mitjans de comunicació abans de la constitució de la Comissió Permanent al Congrés, el portaveu republicà va insistir que el PSOE ha de formar una alternativa al govern de Rajoy, però va assenyalar que això passa perquè el partit liderat per Pedro Sánchez "respecti el dret a decidir dels catalans".

"L'any 2004 vam enterrar políticament el senyor Aznar i ara podríem enterrar políticament el senyor Rajoy i el seu avatar polític: el senyor Rivera", va assenyalar.

Això no obstant, va reiterar que això no és possible si la "covarda" esquerra "no assumeix la necessitat de respectar el dret a decidir de totes les nacionalitats".

Tardà també va instar que el Parlament "funcioni" i que es creïn les diferents comissions al Congrés dels Diputats perquè les forces polítiques puguin controlar les actuacions del govern en funcions.

D'altra banda, Tardà va assegurar ahir que amb la data del debat d'investidura, que se celebrarà el pròxim 30 d'agost, el Partit Popular "guanya temps per estovar el PSOE" o per sumar "algun altre suport".

Tardà va assenyalar que Espanya és "ara per ara" irreformable, després que la presidenta del Congrés, Ana Pastor, hagi convocat el ple d'investidura per al pròxim 30 d'agost.