El president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, va confirmar ahir l'inici de les negociacions amb Ciutadans i va subratllar la seva intenció de parlar amb el líder socialista, Pedro Sánchez, per demanar-li "la seva col·laboració perquè Espanya pugui tenir un govern".

"Hem donat un pas que jo qualificaria de decisiu per formar govern i perquè no es repeteixin les eleccions", va dir ahir Rajoy en la roda de premsa posterior a la reunió que va mantenir al Congrés amb el líder de Ciutadans, Albert Rivera , i en què ha acceptat les condicions plantejades per aquest partit, relatives totes elles a la lluita contra la corrupció.

Després d'afirmar que avui mateix es nomenaran els equips negociadors del PP i de Ciutadans per iniciar les converses de cara a la investidura, va insistir: "Avui estic en disposició d'acudir a la sessió d'investidura".

A més de confirmar, com j ahavia fet abans Rivera, que avui comencen les negociacions per aconseguir "un suport per part de Ciutadans a candidat del PP a la investidura" i que també està en contacte amb Coalició Canària, Rajoy va remarcar la seva intenció de parlar també amb el líder socialista, Pedro Sánchez. Va recordar així que, d'aconseguir el vot afirmatiu de Ciutadans i CC comptaria amb 170 escons, el que continua sense ser suficient; per això, demanarà a Sánchez la seva "col·laboració" per permetre que hi hagi un govern. I si no, va afegir, que el líder socialista plantegi "l'alternativa que consideri". Va advertir en qualsevol cas que, si no sortís endavant la investidura i s'acabessin convocant noves eleccions, "seria un fracàs sense pal·liatius de les negociacions polítiques".

Un fracàs, ha advertit, del que tindrien "molta més culpa" aquells que "bloquegen", en clara al·lusió al Partit Socialista. A més, va assegurar que no pensa buscar al PSOE altre interlocutor que no sigui SánRajoy, que ha assegurat que per a aquesta negociació que s'inicia hi ha "bona disposició per ambdues parts", ha subratllat el seu compromís a complir amb les condicions que li ha posat Ciutadans.

"Normalment, el que dic que cal complir el que compleixo. Quan em comprometo a alguna cosa, ho compleixo", va dir el líder del PP, que ha preguntes sobre si el seu partit votarà llavors a favor de la comissió d'investigació sobre el cas Bárcenas ha recalcat que aquesta qüestió ja havia estat resposta, suggerint així que el seu partit donarà suport a la creació d'aquest òrgan en el Congrés.

El president i candidat a la investidura va expressar el seu desig que aquest procés conclogui amb "la major celeritat possible", perquè, com ha insistit, hi ha "qüestions urgents" com els pressupostos de l'Estat, l'aprovació del sostre de despesa o l'enviament a la CE dels compromisos amb la nova senda de dèficit. Va insistir en mostrar-se optimista davant les negociacions i ha posat en valor haver estat ja d'acord, en la reu­nió d'avui amb Rivera, a "els grans objectius", que són formar govern i que no es repeteixin eleccions, així com en consolidar la recuperació econòmica.