Vint-i-un dies després que el rei Felip VI encarregués de provar de formar nou govern al candidat del Partit Popular i president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, ahir, a Madrid, la presidenta del Congrés dels Diputats, Ana Pastor, va anunciar la data més esperada: el 30 d'agost s'iniciarà a la Cambra Baixa el debat d'investidura en el qual el candidat serà el mateix Rajoy.

En el cas que en el termini de dos mesos no hi hagi president del govern, el mateix Rajoy o un altre candidat, es convocarien automàticament unes terceres eleccions que se celebrarien el dia de Nadal, el 25 de desembre.

La primera votació, que Rajoy hauria de guanyar per majoria absoluta, transcorrerà l'endemà, el dia 31 d'agost; en cas que sigui necessària -i de moment tot apunta que hi ha moltes probabilitats que calgui-, la segona votació es produiria el divendres 2 de setembre; llavors, el líder del Partit Popular en tindria prou amb més vots afirmatius que negatius, extrem que, ara per ara, encara no està, ni molt menys, confirmat: de moment només aspira al sí dels 32 diputats de Ciutadans; a aquests se n'hi podria afegir un de Coalició Canària, que, amb els 137 del Partit Popular sumarien 170 vots favorables. Al president del Partit Popular li calen, com a mínim, onze abstencions en una hipotètica segona votació que, de moment, cap partit dels que queden sembla disposat a donar-li.

La data anunciada ahir a la tarda per Pastor -i molt presumptament calculada per Rajoy-, però, la carrega el diable: en cas que el líder popular fracassi i no sigui investit president el 31 d'agost o el 2 de setembre, i que transcorreguts dos mesos d'aquella data no aparegui cap altre candidat disposat a intentar l'arribada a la Moncloa i ho aconsegueixi, hi hauria noves eleccions el 25 de desembre, el dia de Nadal, que enguany s'escau en diumenge.

Una casualitat o una intencionalitat manifesta? La resposta només la coneix el president en funcions i, probablement, el seu entorn més proper.