El PP i Ciutadans van signar ahir al matí un pacte anticorrupció que s'haurà de tramitar en els tres primers mesos de la legislatura i amb el qual s'inicia la negociació perquè el partit taronja voti sí a la investidura de Mariano Rajoy, en una aliança "sense línies vermelles" que els populars aspiren a convertir en un futur "acord de govern".

Amb la data d'investidura ja fixada, el 30 d'agost, el secretari general socialista, Pedro Sánchez, va assegurar ahir estar disposat a reunir-se amb el president del Govern en funcions -qui li dirà de trobar-se "amb caràcter immediat"-, tot i que va tornar a deixar clar que el seu partit votarà no a la investidura de Rajoy i també als pressupostos generals de l'estat.

Els portaveus del PP, Rafael Hernando, i de Ciutadans, Juan Carlos Girauta, van ser els encarregats de signar al Congrés dels Diputats el pacte contra la corrupció, que inclou la prohibició que cap càrrec imputat formi part del Govern o tingui escó el Parlament; l'eliminació dels aforaments i la reforma de la Llei electoral sobre tres principis: llistes desbloquejades, proporcionalitat i fi del vot pregat.

Els altres tres requisits són acabar amb els indults per corrupció política, la limitació de mandats a vuit anys i l'obertura d'una comissió d'investigació sobre el "presumpte finançament irregular del PP", és a dir, el cas Bárcenas.

Amb la signatura d'aquestes condicions, els dos partits obren una negociació de continguts i reformes per aconseguir en els pròxims dies un acord d'investidura, ja que el debat s'inicia el 30 d'agost, la primera votació del qual serà el 31, per majoria absoluta, i la segona el 2 de setembre, per majoria simple en aquest cas.

Aquestes sis condicions plantejades per la formació taronja i acceptades pel PP s'hauran de tramitar durant els tres primers mesos de la legislatura, a partir de la data d'investidura en cas que aquesta tiri endavant.

Tots dos partits van designar els seus equips negociadors, que van mantenir ahir la primera reunió al Congrés, en la que van abordar quatre blocs: l'econòmic, el social, el pacte per a l'educació i l'enfortiment de les institucions.

El portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, va assenyalar que cal "arribar a un gran acord per a un pacte d'investidura que desitjaríem que es convertís en un pacte de govern".

Per a això, el dirigent popular va assegurar que el seu partit treballarà "amb generositat, amb ment oberta i pensant en els interessos dels espanyols".

Hernando va destacar que el seu partit pretén "donar passos sense pausa" fins aconseguir un acord que permeti arribar a la sessió d'investidura del dia 30 d'agost amb 169 suports "de moment". "Intentarem incloure'n o sumar-ne alguns més", afegia.

Juan Carlos Girauta va dir que, "si alguna cosa comença ara és una cultura del pacte, que va existir en moments transcendentals de la democràcia i que ara torna".

"No tenim temps per perdre, hem passat massa mesos en una situació d'interinitat", va opinar el dirigent de Ciutadans, que va dir que el seu partit encara les negociacions sense marcar "línies vermelles" i amb "esperit de desbloqueig", encara que reconeix que algunes qüestions seran "gairebé irrenunciables".

Pel que fa a la comissió d'investigació sobre el cas Bárcenas, el PP a través d'Hernando va apuntar que no li té "cap por", perquè no creu que hi hagi "cap partit al país" que hagi tingut tanta transparència com la que té el seu grup.

Ciutadans va anar més enllà i va assenyalar que no descarta cridar a declarar al possible nou president Rajoy en aquesta futura comissió d'investigació sobre la "presumpte finançament irregular del PP".

Tant el PP com Ciutadans van tornar a fer pressió sobre el PSOE perquè permeti que hi hagi govern a Espanya amb la seva abstenció i "no bloquegi" la situació política, ja que en cas que fracassi aquesta investidura i passin dos mesos sense que hagi estat elegit cap candidat, les eleccions generals haurien de celebrar-se el dia de Nadal, el 25 de desembre.

Pedro Sánchez va considerar que l'elecció d'aquesta data per a la investidura demostra la "poca talla política" de Rajoy.

La vicepresidenta del govern en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, li va respondre que "no serà possible" consensuar la data amb el PSOE, perquè Sánchez "no va voler agafar el telèfon" quan Mariano Rajoy va tractar de parlar amb ell aquest dimecres, a través dels seus respectius caps de gabinet. Si el PSOE segueix en aquesta postura, es començarà el debat sense saber si podrà haver-hi president del govern.