Els familiars de les víctimes de l'accident d'Spanair han volgut deixar aquest dissabte clar que no estan demanant que "taxin la vida" dels seus, sinó que s'apliqui a Espanya la normativa internacional que regula la responsabilitat de les aerolínies davant danys soferts pels passatgers.

La presidenta de l'Associació d'Afectats pel Vol JK5022, Pilar Vera, ha fet èmfasi en aquesta idea en el primer dels actes que se celebra a Madrid, amb els quals es commemora el vuitè aniversari de la tragèdia.

El primer dels actes ha estat una ofrena floral al parc Juan Carlos I de Madrid en el monument que recorda a les víctimes, en el que les famílies no han pogut contenir l'emoció.

A preguntes dels periodistes sobre la resolució de l'Audiència de Barcelona, per a un dels casos, d'incrementar les indemnitzacions, Vera, molt emocionada, ha replicat: "No se centrin en els diners. No estem demanant que taxin la vida dels morts, estem dient que donaríem tot el que tenim perquè tornessin".

Vera ha lamentat que vuit anys després de la tragèdia no se sàpiga el motiu pel qual van morir els seus familiars: "Ningú no ens ha dit per què van morir; l'informe oficial no diu per què van morir. Reivindiquem la veritat de la tragèdia, encara que no els tornarà la vida als qui van morir, ni la salut als lesionats, però sí evitarà però gent innocent mori", ha comentat.

I ha incidit: "Sóc presidenta de l'associació. No sóc hereva legal de la meva neboda; jo no estic lluitant per diners, estic lluitant perquè la normativa internacional que tenen els passatgers del transport aeri s'apliqui a Espanya, com s'aplica als països de la resta del món".

Abans, durant l'ofrena floral, s'ha donat lectura a un comunicat en el qual l'associació posa èmfasi en que "sense justícia no es tancarà mai la ferida, que lluny de disminuir s'engrandeix amb el pas del temps".

Però, a més, els membres de l'associació han advertit l'Estat que "està obligat" a donar-los una resposta que "calmi l'immens dolor" que s'uneix a l'absència dels seus, perquè es neguen a creure que aquesta tragèdia que els va arrabassar el més precisat "se saldi sense responsables".

"Els responsables d'això -ha afegit Vera- no estaven a l'avió, i el que més ens preocupa és que aquests mateixos responsables segueixin gestionant el transport aeri a Espanya".

El dolor ha estat present en tot moment en aquest acte i s'ha pogut apreciar, especialment, quan la presidenta de l'associació, donada l'emoció, ha hagut de ser rellevada en la lectura del comunicat per Loreto González, supervivent i mare d'una jove que va morir en l'accident.

Loreto va perdre la seva única filla amb 23 anys d'edat i durant aquests anys ha patit moltes operacions, rehabilitació... Diu que està molt millor físicament, però que "el cor està igual de partit". "Estic malament -ha comentat a la premsa-, perquè els morts no tornen, per desgràcia, i la justícia no actua.

Marcos Conejo també va perdre una filla i també porta "el dolor dins" i demana avui que s'apliqui el conveni de Mont-real per a aquests casos.

Marcos Caballero, canari, s'ha traslladat també avui a Madrid per honrar la memòria del seu germà, de 24 anys, que es dirigia aquell dia a l'aniversari de la seva germana la petita.

Aquest matí no volia parlar de la resolució de l'Audiència de Barcelona: "És una cosa que, veritablement, t'ho dic amb el cor, ni en aquest moment em preocupa ni mitigarà cap dels dies d'aquests vuit anys d'absència del nostres éssers estimats".