El president del grup parlamentari de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, va criticar ahir divendres que l'ANC reclami a les confluències d'esquerra una "adhesió" al full de ruta independentista i als actes de la diada.

Com va fer fa alguns dies, el líder de l'esquerra alternativa al Parlament va remarcar que se sent rebutjat de les manifestacions previstes per al proper Onze de Setembre i va lamentar que l'Assemblea digui que pretén eixamplar la base social del sobiranisme, però reclami la identificació amb el full de ruta unilateral que defensen JxS i la CUP.

Rabell va ser entrevistat al 3/24, des d'on va instar l'ANC, Òmnium Cultural i els partits independentistes a deixar d'intentar que els no independentistes se'n converteixin i apostar per refer la unitat entorn el pacte nacional per poder obtenir el dret a decidir. "El que hem de fer és generar un escenari en què la voluntat democràtica es pugui expressar", va opinar.

"La convocatòria de l'ANC es pretén oberta, però al mateix temps està marcada per l'adhesió a un full de ruta que, a més, està fent aigües", va apuntar Rabell. Ell no serà present en cap de les manifestacions que l'Assemblea ha previst per a la Diada, com tampoc hi seran els representants d'ICV. El cas de Barcelona En Comú és diferent, ja que el primer tinent d'alcalde de l'ajuntament de Barcelona, Gerardo Pisarello, va anunciar que serien als actes reivindicatius per denunciar "l'autoritarisme" del PP i la seva negativa a acceptar el dret a decidir dels catalans.

"El que hem de fer és una aliança entre el món independentista i les forces sobiranistes partidàries del dret a decidir per generar un escenari en què la voluntat democràtica es pugui expressar", va insistir el president del grup parlamentari de CSQP. Segons ell, aquest és el moment de "redefinir el full de ruta" sota el paraigua del pacte nacional pel dret a decidir, que es va veure superat per les ambicions independentistes d'alguns dels seus components.

Rabell es va mostrar convençut que un pacte estatal entre PSOE i Units Podem obriria "possibilitats transitòries" per tirar endavant un referèndum sobiranista acordat amb el govern espanyol. "Un govern del PSOE amb les forces progressistes escoltaria més Catalunya", va recalcar.

Ara bé, Rabell es mostrava poc optimista al voltant d'aquesta opció, ja que segons el seu parer, detecta "moltes pressions" al PSOE perquè acabi permetent un govern del PP, sigui amb Mariano Rajoy o no de president. "El problema segueix estant a la teulada del PSOE. Si aquí no hi ha moviment, difícilment podrem imaginar una alternativa", va concloure el líder de la formació.