La penya Sant Marcos de Torroella de Montgrí (el Baix Empordà) va celebrar amb normalitat les que han de ser les últimes vaquetes que autoritza l'Ajuntament després que el ple aprovés una moció presentada pel partit animalista PACMA contra l'ús d'animals vius per a les festes.

Cinc representants del PACMA es van concentrar davant el recinte on feien les vaquetes per mostrar el rebuig a aquesta tradició que consideren "cruel". Van demanar que els deixessin entrar-hi per gravar les condicions amb què es tracten els animals, però el vigilant de l'accés els ho va "desaconsellar". És el primer cop que els organitzadors contracten seguretat privada i ho van fer, van dir, per evitar aldarulls amb els animalistes.

La penya Sant Marcos va avançar que batallaran fins al final per intentar mantenir la festa i va lamentar que es prohibeixi per "una qüestió política". "Per què es toquen només els correbous? Perquè fa olor d'espanyol? Perquè no accepten que sigui una tradició a Catalunya? No ho entenc", va dir el president de la penya, Marcos Adalid.

Adalid va reconèixer que l'expectació que s'havia generat arran de la polèmica els va sorprendre perquè no hi estan "gens acostumats". Amb tot, va demanar que se'ls permeti continuar amb la tradició i, de fet, va avançar que, si l'Ajuntament no es fa enrere en la prohibició del corredebou a Torroella, emprendran accions legals. El president de la penya Sant Marcos va insistir que "aquí no es mata l'animal, al contrari, tornen a la granja i és lliure".