El conseller de Justícia i vicepresident accidental del Govern, Carles Mundó, va criticar ahir amb duresa que les confluències d'esquerra s'oposin al referèndum unilateral d'independència (RUI) i que no es manifestin clarament a favor de la independència. Amb el seu posicionament, va dir, "per acció o per omissió, mantenen l'statu quo i perpetuen la monarquia".

Des de la Universitat Catalana d'Estiu (UCE), a Prada (Conflent), Mundó va insistir que la constitució espanyola és "irreformable" i que la consulta legal i acordada és "impossible". Per això, va instar els dirigents de Catalunya Sí que es Pot, BComú i En Comú Podem a "mullar-se" i "buscar eines i no excuses" per fer possible el canvi i la república catalana encara que això suposi optar pel mecanisme del referèndum unilateral.

El titular de Justícia i vicepresident accidental del Govern va aprofitar la seva intervenció a la UCE per carregar contra els dirigents de les confluències d'esquerra per la seva indefinició respecte al procés independentista. "Els ha arribat l'hora de mullar-se i posicionar-se. Els seus votants necessiten desllorigar la situació", va exigir-los.

Mundó va assegurar que la constitució espanyola és "irreformable" i que el referèndum legal i acordat és "impossible" atesa la falta de consens polític necessari a les corts generals espanyoles. "Referèndum pactat amb qui? El referèndum és impossible. Més que no pas una tercera via, és una via morta. No és una opció perquè aquells que haurien d'autoritzar-lo ni tan sols contemplen Catalunya com a nació", va argumentar.

Monarquia espanyola o república catalana

Per això, va convidar els dirigents de Catalunya Sí que es Pot, BComú i En Comú Podem a "agafar l'eina" que ha de fer possible "el canvi real" en lloc de "buscar excuses", en referència a la seva negativa al RUI. I és que, amb la seva actitud, "a la pràctica, per acció o omissió, permeten que continuï l'statu quo i la monarquia espanyola", va etzibar-los i va emplaçant els votants de les confluències d'esquerra a decidir si mantenen el marc borbònic o "se sumen a la república catalana".

El conseller va reconèixer que, malgrat que les opcions independentistes van guanyar el 27-S amb el 48 % dels vots, els resultats són difícils d'explicar a la comunitat internacional, i que seria més senzill fer-ho si el 12 % que va anar a parar al "no sé/no contesta" -en referència velada a CSQP- es pogués comptar en el bloc del sí.

En aquesta línia, va constatar que els independentistes han hagut de "dedicar molts esforços i energies" a justificar internacionalment "com es fan les coses" per tal que puguin ser ben enteses. I el desitjable, va continuar, hauria estat centrar-se en el "què": concretar el nou estat català. Tirant de metàfora, Mundó va comparar el procés sobiranista amb l'ascens a un cim de 8.000 metres com l'Everest. A mesura que s'avança, es van trobant més dificultats. Catalunya és ara "a l'últim camp base" abans de coronar el cim i això requereix avaluar les "condicions climatològiques" i acumular "energies" per al darrer esforç, va opinar. "Lluny de desanimar-se s'ha de veure tot el camí recorregut", va dir amb un to encoratjador.

"Sense buits legals"

El titular de Justícia va voler transmetre un missatge de tranquil·litat sobre la fase final del procés, que "va començar a les urnes i culminarà a les urnes". "Anirem de llei a llei per donar seguretat jurídica per mitjà de la llei de transitorietat jurídica. No hi haurà cap buit de legalitat. Els ciutadans i les empreses sabran en tots els àmbits quina norma s'ha d'aplicar", va explicar. D'altra banda, Mundó va assegurar que l'estat s'ha negat en 18 ocasions a permetre la celebració d'un referèndum i que ha optat per "la via espanyola, la dels tribunals i les lleis" en lloc de la via escocesa. També ha evidenciat un "contrasentit": que els partits independentistes són legals, però, en canvi, la independència, no. "Espanya ha tolerat els partits independentistes mentre tenia la certesa que no podrien guanyar. Quan aquestes opcions poden vèncer, es posa sobre la taula el codi penal", va asseverar.

Vetar el procés

La coordinadora general del Partit Demòcrata Català (PDC), Marta Pascal, va advertir ahir la CUP que la qüestió de confiança del president Carles Puigdemont va lligada als pressupostos i que si els anticapitalistes veten els comptes de la Generalitat, bloquejaran el procés sobiranista català. En declaracions als periodistes, Pascal va redoblar així la pressió a la formació anticapitalista, quan falta poc més d'un mes perquè el 28 de setembre Puigdemont se sotmeti al Parlament a la qüestió de confiança que va convocar després que la CUP vetés abans de l'estiu els pressupostos de la Generalitat.

Pascal va indicar que per al seu partit "està molt clar" que la qüestió de confiança està vinculada que hi hagi uns pressupostos per poder tirar endavant el full de ruta sobiranista, cosa que, de moment, la CUP no accepta.