La coordinadora general del PDC, Marta Pascal, considera que és d'una "irresponsabilitat molt gran" el calendari electoral que s'obre si fracassa la investidura a la presidència del govern espanyol al final de l'agost. La dirigent del Partit Demòcrata recela d'unes eventuals terceres eleccions el dia de Nadal: "si això és una manera de pressió ens sembla una irresponsabilitat molt gran", va assegurar en una crida a la política estatal a "moure fitxa" i a "no mirar-se de reüll els uns als altres".

De fet, en visitar els guarniments de carrers de Gràcia, Pascal va pronosticar "perfil baix" i poca "volada" al pacte anticorrupció entre el PP i C's de cara a negociar la investidura. Sobretot, perquè no el van signar els màxims responsables de cada partit. En aquest sentit, la líder del PDC va recordar als de Mariano Rajoy i Albert Rivera que "els números no quadren".

Per la seva banda, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, veu com una "solemne ximpleria" que unes eventuals terceres eleccions coincidissin amb el dia de Nadal. "S'ha fet un mal servei al sistema institucional; si es volia fer això com a mecanisme de pressió a Pedro Sánchez, és no conèixer-lo; i és pitjor si és per altres motius", es va exclamar el dirigent socialista en una entrevista ahir a Catalunya Ràdio. Iceta va discrepar en el fet que desencallar la investidura impliqui fer president Mariano Rajoy o convocar noves eleccions. "Hi ha altres alternatives que es poden explorar quan Rajoy fracassi, si fracassa". En aquest context, Iceta va reiterar el no dels socialistes a "ser responsables de la continuïtat" d'un govern amb Mariano Rajoy. "Ni per activa ni per passiva", va advertir. Iceta va negar que hi hagués converses entre els socialistes i Podem per articular una majoria alternativa.

Rufián veu la investidura

El portaveu adjunt d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, pronostica que Mariano Rajoy serà finalment president amb el suport de Ciutadans i l'abstenció d'una part del PSOE. Ho va dir des d'Artesa de Segre, a la Noguera. Malgrat els "nos" reiterats del PSOE a permetre la investidura del candidat de PP, Rufián creu que acabaran cedint d'una manera o d'una altra. I és que, segons diu, els socialistes han renunciat a la governabilitat de l'estat en no permetre un referèndum a Catalunya. Va qualificar d'"anecdòtica" però "dramàtica" la possibilitat d'unes terceres eleccions el dia de Nadal.

Per la seva banda, el vicesecretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas, va advertir al PP que per obtenir el seu suport a la investidura el programa de Rajoy haurà d'incloure "reformes profundes" i abandonar "l'immobilisme". D'altra banda, el portaveu de C's al Parlament, Carlos Carrizosa, va apuntar directament a la responsabilitat del líder socialista Pedro Sánchez per desbloquejar la situació. Va dir que el rebuig de la investidura "l'incapacitaria" per continuar liderant el partit.

El líder del PSOE ahir va fer una piulada en què va assegurar que el seu partit votarà que "no" a la investidura perquè representa "un sí a la regeneració, al treball digne i a la justícia social", així com "un sí al canvi". Per la seva banda, Rajoy va demanar al PSOE que actuï amb "sentit comú", que estar sense govern "no s'aguanta més".