Turquia es proposa jugar un paper "més actiu" en el conflicte de Síria els propers sis mesos per prevenir que aquest país es divideixi en blocs ètnics, va dir el primer ministre turc, Binali Yildirim, en declaracions que publicava ahir el diari turc Daily Sabah. En aquest context, el president sirià, Baixar al-Assad, podria mantenir un rol en un govern de transició, però no en el futur del país, va afegir Yildirim.

Segons apunta el diari citat, la principal preocupació d'Ankara és que les milícies kurdes, que dominen el nord-est de Síria es facin encara més fortes a la regió. El seu finançament podria donar nous ànims al Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK), la guerrilla kurda de Turquia, que combat contra les forces de l'ordre turques especialment a les províncies limítrofes amb Síria i l'Iraq, habitades per majories kurdes, i comparteix la visió ideològica de les milícies kurd sirianes.

Massacre civil

Almenys 9.307 civils han mort i 49.000 més han resultat ferits en bombardejos de l'aviació siriana en tretze províncies del país durant els últims 22 mesos, segons estadístiques emeses ahir per l'Observatori Sirià dels Drets Humans. Dels morts, 1.992 són menors d'edat i 1.327 dones, que van perdre la vida en el període que va des del 20 d'octubre del 2014 fins a la matinada de dissabte.

Aquestes ofensives aèries van causar també la mort de 5.244 combatents dels grups armats islamistes, inclosa l'organització gihadista Estat Islàmic (EI). En aquest temps, els caces i els helicòpters de l'exèrcit sirià van fer, segons l'Observatori, almenys 64.455 bombardejos sobre Damasc i els seus suburbis, Alep (nord), Homs (oest) i Deraa (sud).

L'única província que ha estat protegida de bombardejos ha estat Tartús, al costat de la costa mediterrània i feu governamental. L'Observatori compta els bombardejos des del 20 d'octubre del 2014, perquè a partir d'aquesta data va haver-hi un increment notable d'aquest tipus d'atacs.