El president de l'ANC, Jordi Sànchez, ha admès aquest diumenge que el procés independentista "genera certa desorientació i fatiga" en la ciutadania perquè, segons la seva opinió, aquesta vol que el procés culmini i no entén per què el Govern espanyol no permet un referèndum.

En una entrevista aCatalunya Ràdio, el president d'una de les principals entitats civils impulsores del procés sobiranista ha assegurat que "la gent està parcialment desorientada" per les dificultats que posa el Govern al procés, encara que ha admès que entre les files dels partits independentistes també ha faltat "harmonia" per avançar "a la velocitat de creuer" promesa.

"A la pròpia majoria independentista -al Parlament- li ha costat trobar tota l'harmonia necessària per avançar a una velocitat de creuer que tots haguéssim volgut més ràpida. Però la gent sap que el que farem és complicat i manté la il·lusió", ha assegurat.

Respecte a la Diada del pròxim 11 de setembre, ha explicat que hi ha actualment poc menys de 100.000 inscrits, una xifra inferior a la de l'any passat per aquestes dates degut, segons ha al·legat, a que les inscripcions s'han iniciat més tard.

També ha justificat el baix ritme d'inscripcions a que les entitats sobiranistes han de reservar la seva "capacitat de mobilització" per a un referèndum sobre la independència que, segons ha pronosticat, se celebrarà l'any vinent.

"La gent està en situació de reserva activa de mobilització", ha assegurat.

Sànchez s'ha referit a l'advertència del TC a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, per haver permès la votació de les conclusions de la Comissió d'estudi del procés constituent, i ha dit que ningú amb "dos dits de sentit comú pot entendre l'actitud del Constitucional, auspiciat pel Govern espanyol".

El líder de l'ANC ha assegurat que "indubtablement", Forcadell hauria de seguir amb la seva activitat al capdavant de la cambra catalana en el supòsit que fora inhabilitada.

També ha tornat a picar l'ullet als votants de Catalunya Sí que es pot (CSQP) per guanyar-los per a la causa independentista i ha assenyalat que "alguns dels seus dirigents han de resoldre la contradicció de per què legitimen l'autodeterminació i la desobediència per a determinats drets i per a altres no".

Encara que ha reiterat que l'ANC aposta per un referèndum vinculant i "no ha parlat mai" d'un unilateral, ha afirmat que "és molt probable que al final acabi sent unilateral, perquè ningú a l'altra banda de la taula voldrà assumir el diàleg, i això portarà a l'acte de sobirania", de convocar un referèndum unilateral.

Sobre la qüestió de confiança a la qual se sotmetrà el 28 de setembre el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha destacat que "no hi ha molt marge de dubte de què se superarà amb certa facilitat", si bé ha augurat que el debat entre Junts pel Sí i la CUP se centrarà en els pressupostos, que abans de l'estiu van ser vetats pels anticapitalistes.

Per aquest motiu, ha demanat als 72 diputats independentistes (62 de Jxsí i 10 de la CUP) que tinguin consciència que estan encarant "la solució del conflicte".

"El procés és avui més complex perquè ens estem acostant al final", ha dit abans d'assegurar que, en aquest conflicte entre els independentistes i el Govern, els sobiranistes depenen d'ells mateixos: "tenim les cartes per guanyar la partida, les hem de saber jugar correctament i l'Estat espanyol no té les cartes per poder -nos frenar democràticament".