La Fundació per a l'Assessorament i Acció en Defensa dels Animals (FAADA) va denunciar ahir les males condicions en què una elefant anomenada Dumba viu en un jardí d'uns 100 m2 a Caldes de Montbui (Vallès Oriental).

Segons informa la fundació en la seva pàgina web, Dumba, que "es passa més de la meitat de l'any treballant de circ en circ per tot Europa" i "està obligada a entrenar-se freqüentment amb la seva propietària", viu en "un espai sense vegetació de 100 m2, envoltat d'arbres però sense accés a ells i delimitat per un pastor elèctric (reixa que produeix descàrregues elèctriques)".

No és un cas desconegut: tot va començar a final de 2009, quan una persona de Caldes de Montbui va informar la FAADA que "al seu poble vivia una elefant en un jardí", va explicar a Efe la tècnica de la FAADA María Moreno.

La FAADA va iniciar llavors un procés per indagar sobre la situació de l'animal i "veure què podíem fer perquè l'elefant no estigués en aquestes condicions", va indicar Moreno.

El 2010 es va donar la primera notificació a la Generalitat, que va decretar una inspecció del lloc, i el cas de l'elefanta va sortir a la llum.

El 2014, el Parlament va prohibir l'ús d'animals salvatges als circs en un debat al qual van assistir tant la FAADA, que va participar activament en la prohibició, com la propietària de l'elefant, que va defensar el circ amb animals. A final d'aquell any hi va haver una altra inspecció, en la qual la Generalitat va instar la propietària de Dumba a complir una sèrie de "requeriments obligatoris i recomanacions" centrats especialment al lloc on es troba l'elefant, però "insuficients" a ulls de Moreno perquè no té en compte "el benestar de l'animal".