L'expresident conservador francès Nicolas Sarkozy va oficialitzar ahir la seva candidatura a les eleccions presidencials del 2017 amb l'anunci d'un nou llibre, Tout pour la France, en el qual afirma sentir-se amb força per emprendre aquest nou combat. La confirmació d'un secret a veus va tenir lloc a través dels seus comptes a Twitter i Facebook, on l'exmandatari va avançar extractes de l'obra que aquest dimecres treurà a la venda amb l'editorial Plon.

"He decidit ser candidat a les presidencials del 2017. França exi-geix que se li doni tot. Sento que tinc la força per lliurar aquesta batalla en un moment tan turmentat de la nostra història", va indicar a les xarxes el fins ara líder del partit dels Republicans, que va abandonar ahir aquest càrrec per ajustar-se a seus estatuts.

Sarkozy, de 61 anys, disposava de termini fins dijous per presentar-se com a candidat a les primàries de la seva agrupació, que se celebraran els propers 20 i 27 de novembre i tenen de moment altres dotze aspirants. Aquesta llista podria ser molt més reduïda atès que cada candidatura ha de ser recolzada per 250 càrrecs electes, inclosos 20 parlamentaris.

La veritat, la identitat, la competitivitat, l'autoritat i la llibertat són els eixos en què afirma basar la seva campanya, convençut que els propers cinc anys seran "els de tots els perills, però també els de totes les esperances".

En una entrevista a mitjans de la revista Valeurs Actuelles, ja havia avançat la seva intenció d'endurir les mesures de seguretat i la resposta penal cap als vinculats amb el gihadisme, i havia al·legat que la situació actual és "insuportable" i la República no ha de recular en cap aspecte. La seva entrada oficial en campanya no ha agafat ningú per sorpresa, però sí el seu anunci a través de la publicació d'un llibre, el segon en vuit mesos, que segueix els passos de La France pour la vie, un supervendes amb més de 100.000 exemplars. Quatre anys després d'haver estat batut en les presidencials del 2012 pel socialista François Hollande, Sarkozy es llança així en un primer moment a la reconquesta de la dreta amb la vista posada en tornar a ocupar el 2017 el palau de l'Elisi.

El seu principal obstacle està en el seu propi camp, l'exprimer ministre conservador Alain Juppé, al qual els sondejos perfilen com a favorit. Sarkozy haurà més afrontar, segons Le Monde, un altre "problema de talla: intentar vendre com un home nou malgrat tenir un mandat a l'esquena per seduir electors que, decebuts per la seva acció passada, miren ara cap a l'ultradretà Front Nacional o altres candidats rivals del seu mateix partit polític.