Les xarxes socials es van encendre a favor de dos banyistes de les platges de Niça i Cannes obligades per la policia francesa a treure's el mocador que portaven lligat al cap o la túnica que els cobria els braços.

Diaris britànics van publicar ahir a la nit imatges d'una de les dues dones sent controlada per quatre policies municipals en una platja del passeig dels Anglesos a Niça.

La primera instantània mostra la dona amb un mocador turquesa i blanc que li cobria els cabells i una túnica del mateix color de màniga llarga, mentre que en la següent se la veu llevant-se la túnica sota la mirada dels agents.

També ahir a Cannes, uns policies van multar a Siam, una banyista de 34 anys que portava hijab i que avui ha declarat a la cadena "BFM TV" que emprendrà accions legals.

"No portava 'burquini', no portava burca, no anava nua. Considero que la meva vestimenta era correcta", va dir.

Els dos incidents han generat una allau de reaccions d'internautes denunciant avui el que ha passat i mostrant la seva indignació a les xarxes, ja que el vel no està vetat en els espais públics.

"Vam arribar fins i tot a desvestir dones a la platja. Sou la riota del món", deia un comentari a Twitter de la militant Sihame Assbague, retuitejat almenys 11.000 vegades.

Niça i Cannes formen part de la quinzena de municipis de la Costa Blava que des de principis de mes han anat prohibint a les seves platges públiques l'ús del "burquini", banyador islàmic que cobreix completament el cos de la dona.

A l'espera que el Consell d'Estat, màxima instància administrativa gala, examini demà la legalitat dels decrets municipals que veten aquesta peça, almenys 16 dones han estat multades en total des de principis de setmana, segons "BFM TV".

El Consell Francès del Culte Musulmà ha demanat avui una reunió urgent amb el ministre de l'Interior, Bernard Cazeneuve, per abordar la qüestió, sobre la qual l'Executiu ha rebutjat de moment llançar una legislació específica.

El Govern aposta, en canvi, pel compliment ferm de la llei en vigor contra el burca, que cobreix tota la cara, i el nicab, que només deixa veure els ulls, i de la qual proscriu en centres educatius de primària i secundària tot signe religiós ostentós.