La Junta Electoral de Guipúscoa comunicarà avui a la representació legal d'EH Bildu la seva decisió sobre la candidatura de la coalició per a les properes eleccions basques per aquest territori, que encapçala Arnaldo Otegi. Segons van informar fonts pròximes a la formació abertzale, que desconeixen el contingut de la resolució de la Junta Electoral, els advocats d'EH Bildu han estat convocats avui al matí a la seu de la Junta.

La Junta Electoral de Guipúscoa, de la mateixa manera que les d'Àlaba i Biscaia, va analitzar ahir al matí la possible existència d'errors o omissions en totes les candidatures presentades en els tres territoris bascos per les diferents formacions polítiques per a les eleccions autonòmiques del 25 de setembre. A Àlaba únicament es van constatar "petites irregularitats", totes elles "esmenables", ja que es refereixen a l'absència d'alguna fotocòpia del DNI (un error de documentació trobat a la planxa d'Elkarrakin Podem) o incompliments de la paritat en les llistes. Per la seva banda, la Junta de Biscaia, igual que la guipuscoana, esperarà per comunicar si ha detectat incorreccions en les candidatures electorals a les formacions afectades.

D'aquesta manera, el principal interès se centra en la resolució de la Junta de Guipúscoa, que serà donada a conèixer demà i en què s'hauria de pronunciar sobre si, com opina la Fiscalia, Arnaldo Otegi no pot concórrer als comicis perquè és "inelegible", en estar inhabilitat per sentència ferma fins a l'any 2021.

Otegi va ser condemnat per l'Audiència Nacional a deu anys de presó i inhabilitació per intentar reconstruir la il·legalitzada Batasuna, una pena que el Tribunal Suprem va reduir a sis anys i mig. Però malgrat que el dirigent abertzale va sortir de la presó l'1 de març, la condemna d'inhabilitació per al dret de sufragi passiu i per exercir ocupació o càrrec públic va començar a complir-la el setembre del 2014, per la qual cosa estarà vigent fins al febrer del 2021. Per aquests motius, segons el parer de la Fiscalia, "es compleixen totes les condicions legals exigides per declarar inelegible" Otegi.