La setmana que ve es reprenen les reunions del consell de Govern, tot just abans que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, es trobi amb els representants de la CUP per parlar de la qüestió de confiança. Serà una setmana "intensa" segons ha avançat en una entrevista a TV3 el vicepresident de l'executiu, Oriol Junqueras. Una de les qüestions que segur que formaran part d'aquests contactes serà el referèndum unilateral d'independència (RUI). Com va fer fa alguns dies el secretari d'Economia, Pere Aragonès, Junqueras ha confirmat que els pressupostos del 2017 incorporaran una partida pel RUI en cas que JxSí i la CUP decideixin incorporar-lo al full de ruta. De moment, però, el president d'ERC s'ha limitat a dir que és partidari de tots els camins democràtics, els que inclouen les eleccions constituents i també els que contemplen el referèndum. Junqueras ha subratllat, a més, que la qüestió de confiança anirà "d'alguna manera o altra lligada" a l'aprovació dels pressupostos.

"La qüestió de confiança arriba perquè hi va haver una negativa respecte els pressupostos. Si s'ha de permetre donar continuïtat a la legislatura, d'alguna manera o altra s'ha de lligar als pressupostos", ha insistit. Junqueras ha qualificat els comptes de "transcendentals" per encarar la fase final del procés sobiranista i ha reclamat que se'n permeti el debat, a diferència del que va passar abans de l'estiu.

Els contactes entre els consellers i el president es reprendran formalment la setmana que ve, un cop es posi punt i final a les vacances. Junqueras ha pronosticat una setmana intensa en què la qüestió de confiança tindrà una importància preeminent. En aquest sentit, la reunió entre Puigdemont i la CUP serà especialment rellevant. Junqueras ha avançat que l'única oferta que hi haurà per part del Govern serà la de "mantenir el compromís de portar el país a la independència". Una qüestió que no ha volgut detallar si inclourà variacions en el full de ruta actual.

La CUP aspira a pactar la inclusió del RUI en el full de ruta. Una qüestió que Junqueras no només no descarta, sinó que veu amb tants bons ulls com les eleccions constituents. "A ERC estem a favor de totes les vies democràtiques, ja siguin unes eleccions al parlament o la via del referèndum", ha assenyalat. De fet, Junqueras ha recordat que l'actual full de ruta ja preveu un referèndum, el de ratificació de la Constitució, posterior a les eleccions constituents.

En tot cas, si el RUI s'acaba incorporant al full de ruta, tindrà una partida pressupostària associada. Junqueras s'ha compromès a incloure "els mecanismes" necessaris per impulsar-lo en cas que la majoria independentista es decanti per aquesta opció. "Sigui una partida o el mecanisme que sigui", ha afegit sense aportar més detalls.