La Junta Electoral de Guipúscoa va confirmar ahir que Arnaldo Otegi no pot presentar-se a les eleccions del proper 25 de setembre al País Basc. En aquest sentit, la junta electoral va recordar que el cap de llista d'EH Bildu està inhabilitat per una sentència judicial. Aquest fet li impedeix presentar-se com a aspirant a lehendakari a les eleccions basques del proper 25 de setembre, una candidatura que el PP i Ciutadans ja van anunciar que impugnaran.

La Junta Electoral guipuscoana va adoptar per unanimitat aquesta decisió, que va ser traslladada ahir a la representació legal d'EH Bildu, en una acta en la qual posa de manifest que Otegi "es troba condemnat a la pena d'inhabilitació per a l'exercici del dret de sufragi passiu", per la qual cosa incorre "en causa d'inelegibilitat" per als comicis bascos.

La resolució de la Junta Electoral basca comparteix els criteris de la Fiscalia, que també considera que Otegi no pot presentar-se a aquests comicis perquè és "inelegible", perquè està inhabilitat per sentència ferma fins al 2021, després d'haver estat condemnat a deu anys de presó i inhabilitació per intentar reconstruir la il·legalitzada Batasuna, una pena que el Tribunal Suprem va reduir després a sis anys i mig.

Després de conèixer la decisió de la Junta Electoral de Guipúscoa, davant la qual EH Bildu podrà presentar al·legacions en un termini de dos dies, el portaveu d'EH Bildu, Oskar Matute, va avançar que la seva coalició té "la determinació" que Arnaldo Otegi sigui el seu candidat a lehendakari, alhora que va qualificar d'abús polític la decisió de la Junta Electoral, que, al seu entendre, "llasta la democràcia i debilita els drets del conjunt de la ciutadania basca".

En aquest context, el lehendakari i candidat a la reelecció pel PNB, Iñigo Urkullu, va advertir que l'esquerra abertzale ja coneixia "les circumstàncies" que afectaven la candidatura d'Arnaldo Otegi per EH Bildu, de manera que ara només queda esperar les resolucions que corresponguin i que ell respectarà.

La presidenta del PNB de Biscaia, Itxaso Atutxa, va manifestar, per la seva banda, que ha de ser "la ciutadania" la que decideixi si Arnaldo Otegi "ha d'estar o no al Parlament Basc", mentre que la secretària general de Podem Euskadi, Nagua Alba, va recalcar que la societat basca "no necessita tuteles" per decidir qui el representa o no al Parlament.

Una postura amb la qual va coincidir el secretari d'Organització del PSE-EE, Miguel Ángel Morales, que va comentar que els socialistes bascos "respecten" la decisió de la Junta Electoral de Guipúscoa sobre Otegi.

Els principals dirigents d'Units Podem, Pablo Iglesias, Íñigo Errejón i Alberto Garzón, van coincidir a criticar la inhabilitació d'Otegi en els seus comptes personals de la xarxa social Twitter.

Per contra, el president del Partit Popular al País Basc i candidat a lehendakari, Alfonso Alonso, va confirmar que la seva formació presentarà avui un escrit davant la Junta Electoral contra la presència d'Arnaldo Otegi a les llistes de Bildu, per "reforçar jurídicament" la confirmació de la seva inhabilitació.

El responsable de Ciutadans Fran Hervías, en declaracions a la seu del seu partit a Madrid, va recordar que Otegi no pot representar el poble basc perquè "seria un insult a les víctimes i la democràcia", després que ahir la Junta Electoral comuniqués a EH Bildu que el seu candidat està condemnat a la pena d'inhabilitació per a l'exercici del dret de sufragi passiu.

"Està inhabilitat fins al 2021, i si fos a les llistes electorals estaria enganyant la societat, enganyant la ciutadania i insultant totes les víctimes del terrorisme", va sentenciar Hervías.

Va advertir que el seu partit seguirà "molt de prop el procés i les al·legacions que presenti EH-Bildu, i en cas que la Junta Electoral o algun òrgan judicial estableixi que pot anar en alguna candidatura utilitzarem totes les eines al nostre abast perquè Otegi no pugui representar la societat basca i els espanyols".

El portaveu d'UPyD, Gorka Maneiro, va considerar que la "pressió" que havien exercit el seu partit i col·lectius de víctimes del terrorisme havia resultat "clau" per aconseguir la "molt bona notícia" de la inelegibilitat d'Arnaldo Otegi.

El Col·lectiu de Víctimes del Terrorisme al País Basc, Covite, va instar, finalment, els diferents partits polítics al fet que "mantinguin la impugnació de la candidatura d'Otegi", perquè, segons va dir, "tenen la responsabilitat de sumar-se a la persecució de condemnats per terrorisme".

EH Bildu disposa ara d'un termini de dos dies per al·legar la resolució de la Junta Electoral.