Ciutadans va posar límit a les negociacions amb el PP per a la investidura de Mariano Rajoy, i va donar un termini de 48 hores, fins dissabte a la nit, per aconseguir un acord, després de subratllar que el procés està encallat per no concretar partides econòmiques ni avançar en reformes institucionals. El PP, per la seva banda, va prometre continuar negociant, tota la "nit si calia", va demanar a Ciutadans "paciència" en la seva reclamació sobre les xifres, que "sempre arriben al final", i va advertir que en aquesta negociació complexa "les dues parts han de cedir una mica".

Els dos partits segueixen negociant aquesta tarda i, segons fonts populars, s'ha constituït un grup de negociació a part amb dos membres de cada equip per intentar tancar els assumptes més espinosos. Després del recés, el portaveu de Ciutadans, Juan Carlos Girauta, va lamentar que no hagués "canviat res" des de dimecres, mentre que, per contra, el vicesecretari d'Organització del PP, Fernando Martínez Maillo, va subratllar que s'havia "avançat molt", i va dir que el seu partit "ni vol ni accepta" terminis. "Aquí no ha acabat res", va sentenciar Maillo després de sentir Girauta anunciar aquest termini davant els mitjans de comunicació -no l'havien comunicat als populars durant la reunió- i donar una versió de les negociacions que difereix molt de la que té el partit de Rajoy.

En aquest recés, Juan Carlos Girauta va ser el primer a comparèixer per anunciar que el seu partit es donava i donava al PP fins dissabte a la nit per aconseguir l'acord. "Desitgem poder donar el sí a la investidura del senyor Rajoy, volem fer-ho, si us plau, donin-nos motius per fer-ho", va dir el dirigent de Ciutadans adreçant-se als populars.

La distribució d'escons

La Mesa del Congrés va acordar ahir per unanimitat el repartiment d'escons, en una decisió que no va ser possible en l'anterior reunió de la Mesa, el 9 d'agost, per la disconformitat de Podem, partit que hi va accedir mantenint que els continua sense agradar l'actual distribució, com va assenyalar la membre de la Mesa d'aquest partit Glòria Elizo.

En el repartiment, Podem es col·loca al costat del PSOE i disposa només de tres escons a primera fila per anar estenent-se cap amunt. A la part central, a cinquena fila, hi ha ERC, al costat del Grup Mixt, on el PDC va mostrar el seu rebuig a la decisió per no donar més visibilitat als grups minoritaris. Els cinc diputats del PNB se situen en aquesta graderia, però a primera i segona fila, al costat dels diputats de C's a un costat i amb representants de Podem darrere.

La presidenta del Congrés va mostrar la seva satisfacció perquè la decisió s'hagi pres per unanimitat i el suport de l'àmplia majoria dels grups. D'altra banda, Pastor va avançar que, després del debat d'investidura, el 6 de setembre el Congrés començarà l'activitat a ple rendiment amb la fixació de plens, comissions i altres activitats. Aquesta ha estat una qüestió sol·licitada per tots els grups, ja que el Congrés ha de funcionar a ple rendiment al marge del resultat del debat d'investidura, com van subratllar els portaveus del PSOE, Podem i C's.