La màxima instància francesa invalida un decret contra el burquini

El Consell d'Estat ha considerat que no es poden restringir les llibertats llevat que es demostri que està amenaçat l'ordre públic

29.08.2016 | 07:51

El Consell d'Estat francès, la màxima instància administrativa gala, ha invalidat avui el decret municipal de Villeneuve Loubet, a la Costa Blava, que prohibeix a les seves platges el burquini i tota peça que "no s'ajusti als bons costums i el laïcisme ".

La seva decisió era molt esperada a França per la possibilitat que sent jurisprudència en la trentena de municipis, inclosos Cannes o Niça, que des de principis d'agost han aprovat decrets similars per prohibir el banyador islàmic, que cobreix totalment el cos de la dona.

"Esperem que sigui el final d'una polèmica, una polèmica essencialment política", ha indicat a la sortida de l'audiència Patrice Spinosi, advocat de la Lliga de Drets Humans (LDH), que havia recorregut aquesta norma municipal contra el burquini.

El Consell d'Estat ha considerat que no es poden restringir les llibertats llevat que es demostri que està amenaçat l'ordre públic, una possibilitat que obre la porta al fet que les alcaldies segueixin recolzant aquestes mesures.

"Si la tensió es manté alta, no ho derogaré perquè el Consell (d'Estat) no m'ho sol·licita personalment", va dir a la cadena "BFM TV" Pierre Vivoni, alcalde socialista de la localitat corsa de Sisco, que va prohibir el burquini després una baralla entre joves corsos i famílies d'origen magribí.

El Govern descarta promoure una legislació específica de caràcter nacional, però no ha mantingut una posició unànime sobre les iniciatives locals per vetar el banyador islàmic.

Encara que el primer ministre, Manuel Valls, les recolza, la titular d'Educació, Najat Vallaud-Belkacem, considera que la prohibició d'aquest banyador que cobreix completament el cos de la dona constitueix "una deriva perillosa per a la cohesió nacional".

L'oposició de dretes, per la seva banda, sol·licita a l'executiu mesures concretes i avança propostes com la de l'expresident conservador i candidat a les primàries d'Els Republicans, Nicolas Sarkozy, que advoca per prohibir tot signe religiós a l'escola, la universitat, l'Administració i les empreses.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Arreu

La Generalitat imposa la primera multa, de 300 euros, per insults homòfobs

Un treballador d'un centre residencial per a persones grans va ser increpat i menyspreat per la...

Segueix el debat: qui ha dit què sobre la qüestió de confiança?

Segueix el debat: qui ha dit què sobre la qüestió de confiança?

Repassem les intervencions més destacades dels líders de l'oposició durant la sessió d'aquest dijous

La presidenta del Comitè Federal: ´Jo sóc l´única autoritat del PSOE´

La presidenta del Comitè Federal: ´Jo sóc l´única autoritat del PSOE´

Verónica Pérez demana convocar de la Comissió Federal d'Ètica i Garanties perquè dirimeixi la...

Enllaços recomanats: Premis cinema