Un nou sisme de 4,3 graus a l'escala de Richter va causar ahir més ensorraments a Amatrice, una de les localitats més afectades pel terratrèmol de 6,2 graus que va assolar dimecres diversos pobles del centre d'Itàlia. El nou sisme es va registrar a a 2/4 de 3 de la tarda, segons l'Institut Italià de Geofísica i Vulcanologia, i va causar l'ensorrament de la façana d'un edifici situat al costat del parc d'Amatrice, on hi ha un allotjament temporal per a voluntaris. Un altre dels edificis amb risc d'esfondrament és la torre de l'església de Sant Agustí.

El tremolor va causar la preocupació dels habitants d'Amatrice, i es van poder apreciar rostres inquiets entre les persones de la zona, moltes obligades a abandonar les seves cases pel terratrèmol de dimecres. "No passa res, no passa res", va intentar tranquil·litzar una mare la seva filla petita, que havia sortit corrent en començar a notar-se el nou moviment sísmic.

L'INGV va comunicar que són més de 470 les tremolors que s'han produït des del gran terratrèmol de la matinada de dimecres. En concret, la majoria d'aquestes rèpliques s'han situat entre els 3 i 4 graus, però a la zona de Norcia es va advertir un nou tremolor de 5,4 graus a 2/4 de 5 de la matinada, i tres quarts d'hora després se'n va registrar un altre de 4,5 amb epicentre a Accumoli, a la mateixa zona del terratrèmol que ha arrasat el centre d'Itàlia.

El balanç provisional de víctimes ja arriba als 250 morts, i a mesura que passen les hores és més difícil trobar persones amb vida, va lamentar per la seva banda Paolo Passalacqua, cap d'equip de la Guàrdia de Finances (un dels cossos policials italians) de L'Aquila. No obstant això, va afegir, sempre "hi ha esperances fins a 3 o 4 dies després del succés".

Amatrice, amb prop de dos-cents morts, s'ha convertit en la zona zero del terratrèmol de dimecres al centre d'Itàlia, i on ahir continuaven els treballs per trobar supervivents. Ahir, però, els equips de rescat només van recuperar cadàvers, va explicar el portaveu del cos de Bombers, Luca Cari.

La situació a Amatrice és terrible: el municipi està devastat, el centre històric ha desaparegut, i es tem que sota la runa hi hagi centenars de persones aixafades quan el terratrèmol de 6,2 graus que va sacsejar el centre d'Itàlia la matinada de dimecres els va atrapar dormint. A més, en aquest burg, considerat un dels més bells d'Itàlia per la seva importància turística i gastronòmica, s'han perdut monuments de gran relleu, com la Torre Cívica, del segle XV, part de l'església gòtica de Sant Agustí i palaus, com el del Podestà, característic de l'època medieval.

El sisme va tenir lloc a 2/4 de 4 de la matinada, i en les primeres hores van ser evacuades d'Amatrice unes mil persones, la meitat de la població d'aquesta localitat. No obstant això, tot i que és un municipi petit, en el moment del sisme hi havia milers de persones més, perquè a l'estiu duplica la població amb els estiuejants, ja que a més hi havia molts turistes que hi havien acudit per gaudir el cap de setmana de la festa de la pasta A l'amatriciana. L'Ajuntament intenta comptar des de dimecres quantes persones hi havia al poble amb l'ajuda de supervivents i el testimoni que aquests puguin aportar sobre les persones que coneixien, i les que troben a faltar.

A Amatrice s'han establert dos punts de treball, un és l'històric Hotel Roma, que s'ha quedat en ruïnes i a l'interior del qual les autoritats italianes temen que hi pugui haver desenes de cadàvers. La inestabilitat del terreny i la possibilitat que es desplomin nous edificis que encara romanen drets és una altra de les preocupacions dels efectius que netegen la zona.

Una espanyola morta

La jove Anna Huete, originària de Granada i nascuda el 1989, és l'única ciutadana espanyola morta en el terratrèmol que va tenir lloc dimecres al centre d'Itàlia.