El Partit Popular i Ciutadans van formalitzar ahir les seves anunciades impugnacions contra la candidatura d'Arnaldo Otegi a la Lehendakaritza per EH Bildu, en què van reclamar a la Junta Electoral de Guipúscoa que exclogui del procés electoral basc el dirigent abertzale inhabilitat.

Ni PP ni Ciutadans van esgotar el termini de dos dies que tenien per fer les seves impugnacions, i van registrar ahir al matí sengles escrits a la Junta Electoral de Guipúscoa. Aquesta instància va confirmar abans-d'ahir a la candidatura d'EH Bildu que el seu aspirant a lehendakari i cap de llista per aquest territori, Arnaldo Otegi, està inhabilitat per a l'exercici del dret a sufragi passiu pel que incorre "en causa d'inelegibilitat" per als comicis bascos, i li va donar dos dies, fins avui, per presentar al·legacions a aquesta decisió.

Otegi va ser condemnat en sentència ferma per l'Audiència Nacional a deu anys de presó i inhabilitació per intentar reconstruir la il·legalitzada Batasuna, pena que el Tribunal Suprem va reduir després a sis anys i mig.

Tant el PP com Ciutadans van fer al·lusió a aquesta condemna en les seves respectives impugnacions. "Davant la pretensió d'Arnaldo Otegi d'intentar eludir amb la seva presentació a les eleccions el compliment de la seva condemna per terrorisme -assenyala l'escrit del PP-, només cal a la Junta Electoral executar les resolucions judicials respectant la seva fermesa i acordar la seva exclusió com a candidat", sentencia.