El Consell d'Estat de França, la màxima instància administrativa del país, va suspendre ahir el veto al burquini a la localitat francesa de Villeneuve Loubet, una decisió que estableix jurisprudència i podria afectar la trentena de municipis amb decrets similars que ja s'havien aprovat.

La polèmica va sorgir a França a principi d'agost, quan Cannes va ser el primer ajuntament a prohibir aquest banyador islàmic que cobreix completament el cos de la dona i que els seus detractors veuen com una provocació al laïcisme, les normes d'higiene i seguretat de les persones.

Gairebé la totalitat de municipis de la costa Blava, al costat d'altres al nord del país, es van sumar després a aquesta prohibició, que en alguns casos va ser recorreguda per organitzacions com la Lliga de Drets Humans (LDH) o el Col·lectiu contra la Islamofòbia.

Va ser el cas de Villeneuve Loubet, una decisió recolzada en un primer moment pel Tribunal Administratiu de Niça, però que ahir va ser rebutjada pel Consell d'Estat de França.

El seu dictamen estableix que una mesura d'aquest tipus només es pot justificar quan quedi demostrada l'amenaça contra l'ordre públic, i aquest no és el cas.

Per al Consell d'Estat, aquest decret de Villeneuve Loubet contra el burquini era "un afront greu i manifestament il·legal contra les llibertats fonamentals", que no té fonament i que, per tant, va ser anul·lat.

"Esperem que sigui el final d'una polèmica, una polèmica essencialment política", va declarar ahir a la sortida de l'audiència francesa l'advocat de la LDH Patrice Spinosi.

El consell no estén la seva decisió a la resta del país, però aquest és important perquè podria aplicar-se cada vegada que hi hagi nous recursos contra aquestes prohibicions, que no esmenten concretament el banyador islàmic però sí tota peça que "no respecti els bons costums i el laïcisme, les regles d'higiene i de seguretat", encara que sembla que aquest tema que farà parlar.