La diputada de la CUP Gabriela Serra va assegurar ahir que el referèndum unilateral d'independència (RUI) es podria celebrar "tranquil·lament" el mes de juny del 2017. A més, Serra es va mostrar convençuda que el Partit Demòcrata Català està "en camí" d'acceptar el RUI perquè si no, "no crec que Pere Aragonès i el senyor Junqueras haguessin gosat dir públicament que això anirà als Pressupostos si no ho tinguessin parlat".

En una entrevista a RAC1, la diputada de la CUP va admetre que "s'estimaria més" no vincular la qüestió de confiança de final de setembre amb l'aprovació dels Pressupostos, i advertia que, si les dues coses van de la mà, "la negociació serà més lenta".

Serra va recordar que incloure una partida per al RUI als pròxims Pressupostos de la Generalitat no és cap concessió a la CUP sinó "la conseqüència lògica" que emana de les conclusions de la comissió d'estudi del Procés Constituent "on diu que s'ha de tirar endavant un mecanisme democràtic unilateral cap a la independència". I incloure aquesta partida pressupostària als nous comptes és la manera de portar aquest mecanisme a la pràctica.

Segons va explicar Serra, encara no hi ha data concreta per la reunió entre la CUP i el President de la Generalitat per començar a parlar de la qüestió de confiança, però podria ser la setmana entrant: "serà a final d'agost o principi de setembre".

En aquest sentit, la diputada de la CUP va insistir que la formació s'estimaria negociar per separat la qüestió de confiança del 28 de setembre dels Pressupostos. "Si van juntes, la negociació serà més lenta", advertia. Malgrat això, Gabriela Serra es va mostrar optimista respecte a totes dues negociacions perquè "és un moment molt diferent" i "hi ha elements molt positius sobre la taula".

En aquest sentit la diputada va recordar que, a diferència de les negociacions per a la investidura, ara ja hi ha un full de ruta i les conclusions del procés constituent aprovades. "Més que reclamar, el que hem de fer és parlar i negociar", va dir Serra.

Gabriela Serra va aprofitar també per felicitar Ada Colau per deixar la porta oberta a participar en la manifestació de la Diada convocada per l'ANC i Òmnium Cultural, que encara que no s'hagi confirmat oficialment, va tenir un impacte positiu dintre les formacions secessionistes.