Els 39 acusats del cas Gürtel, la xarxa de corrupció més gran vinculada al PP, s'asseuran el 4 d'octubre al banc de l'Audiència Nacional en un judici que s'allargarà mesos i jutjarà per primer cop el partit per beneficiar-se de la trama. Desenes d'encausats i periodistes es donaran cita a partir d'aquest dia a la seu de l'Audiència Nacional de San Fernando de Henares, edifici modern enclavat en un polígon industrial amb àmplies sales de vistes capaces d'acollir macrojudicis. S'espera que duri mesos, fins al 2017, encara que ara hi ha fixades 32 sessions a l'octubre, el novembre i el desembre, únicament per a les qüestions prèvies i la declaració dels acusats.

Els 39 encausats, així com el PP, seran jutjats per l'activitat de la trama en la seva primera època, del 1999 al 2005, de forma que aquest no serà l'únic judici al voltant de Gürtel. N'hi haurà un altre sobre la segona època i diversos més per a cada peça separada, com la caixa B de Bárcenas (sense data).

A més del PP, l'exministra de Sanitat Ana Mato respondrà com a responsable civil a títol lucratiu, per beneficiar-se dels regals que va rebre de Gürtel el seu exmarit, l'exalcalde de Pozuelo de Alarcón Jesús Sepúlveda, que s'enfronta a una petició de 15 anys de presó.

La Fiscalia Anticorrupció demana 328.440 euros al PP pels beneficis obtinguts per Gürtel als ajuntaments de Pozuelo de Alarcón i Majadahonda, i a Mato, 28.468 euros més pel que va rebre el seu marit.

Els principals acusats són el cervell de la xarxa, Francisco Correa, que s'enfronta a 125 anys de presó, i el seu número dos, l'exsecretari d'organització del PP gallec Pablo Crespo, però segurament no seran els encausats que atreguin més atenció mediàtica. També s'asseuran al banc dels acusats extresorers del PP: Luis Bárcenas, Ángel Sanchís i Álvaro Lapuerta, així com l'exalcalde de Majadahonda Guillermo Ortega i l'exconseller d'Esports del PP Alberto López Viejo.