El president espanyol en funcions, Mariano Rajoy, ha afirmat aquest diumenge que la signatura de l´acord amb Ciutadans per a la seva investidura és una passa endavant "molt positiva" però "insuficient" perquè no té garantida la majoria necessària per tirar endavant. Així ho ha manifestat davant els mitjans de comunicació després que els portaveus dels grups parlamentaris del PP i de C´s, Rafael Hernando i Joan Carles Girauta, hagin rubricat el document a la cambra baixa. Rajoy ha assegurat que intentarà convèncer el secretari general del Partit Socialista, Pedro Sánchez, en la reunió d´aquest dilluns per tal que s´afegeixi a l´acord o que, en tot cas, cedeixi les abstencions necessàries. "Li diré el mateix que li he dit des del 21 de desembre però amb 170 escons", ha afirmat, per afegir que en cas que aquesta setmana no aconsegueixi ser investit president la seva "obligació" serà "perseverar en l´intent".

El president espanyol en funcions, Mariano Rajoy, ha comparegut aquest diumenge davant els mitjans de comunicació just després de participar en la reunió dels equips negociadors del Partit Popular i de Ciutadans per tancar l´acord que garanteix el suport de la formació taronja al candidat popular. Rajoy ha qualificat com a "molt positiu" el pacte però ha admès que encara cal "alguna cosa més" per superar el debat d´investidura d´aquesta setmana.

"Alguns hem complert amb el nostre deure i hem fet la nostra part de la feina que era sumar 170 escons", ha subratllat Rajoy, . Ara toca als altres "fer la feina", en clara referència al Partit Socialista. Per això, intentarà convèncer el seu secretari general, Pedro Sánchez, durant la reunió de dilluns. "Li diré el mateix que li he dit des del 21 de desembre però ara amb 170 escons", ha exclamant davant els mitjans.

En aquest sentit, Rajoy ha avançat que recordarà a Sánchez que el Partit Popular té 52 escons més que el PSOE i que és "de sentit comú" deixar governar el partit més votat a les eleccions del 26 de juny. Així mateix, ha explicat que també li traslladarà que ell va ser l'únic candidat que va incrementar el nombre d'escons al comicis del juny.

Mariano Rajoy també explicarà al líder socialista que "Espanya necessita un govern amb urgència" en una situació "excepcional" com l'actual. Segons Rajoy, no pot ser que un govern estigui en funcions "més de 8 mesos" ja que pot posar en perill aspectes com l'economia. A més, ha afirmat que hi ha "raons urgents" per tancar un executiu amb celeritat com els compromisos europeus, els Pressupostos Generals de l´Estat o el sostre de despesa.

El president del govern en funcions ha afirmat que si no aconsegueix superar la investidura la pròxima setmana seguirà "perseverant en l´intent" i que una segona investidura s´hauria de portar a terme necessàriament després de les eleccions basques i gallegues a finals de setembre. Malgrat això, ha assenyalat que abans intentarà convèncer el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, que permeti un govern del Partit Popular i desbloquegi definitivament la situació.

Finalment, ha assegurat que per a ell les mesures més importants de l´acord són les que fan referència al creixement i la competitivitat econòmica, la creació d´ocupació així com mantenir els grans pilars de l´estat del benestar. Rajoy ha fet especial incidència en els reptes més urgents a dia d´avui que passen pel compromís amb l´estabilitat pressupostària, fixar el sostre de despesa i l´aprovació dels PGE. També ha volgut destacar el pacte per la unitat d´Espanya i el rebuig de les dues formacions a "referèndums a qualsevol part d´Espanya que pretenguin liquidar la sobirania nacional".