El Partit Demòcrata Català ha reiterat aquest dilluns el seu ´no´ a la investidura de Mariano Rajoy, que s´ha de votar aquesta setmana al Congrés espanyol. La coordinadora general de la nova formació, Marta Pascal, ha considerat que l´acord assolit entre PP i C´s per que Rajoy sigui investit president és "bàsicament" un pacte contra Catalunya i, n´ha criticat específicament el que veu com un intent de "trencar" el model d´immersió lingüística. A més, Pascal ha ironitzat sobre les possibilitats d´èxit de l´acord entre Rajoy i Rivera, qualificant-lo de "pacte de no investidura". En clau catalana, Pascal ha tornat a demanar a la CUP que no posi "condicions" al seu vot en la moció de confiança.

Marta Pascal ha avançat que la seva formació votarà negativament al Congrés a la proposta d´investidura de Mariano Rajoy com a president del govern espanyol. La coordinadora general de la formació hereva de CDC ha posat l´accent en els punts de l´acord Rajoy-Rivera en matèria lingüística per justificar la seva decisió.

Al seu entendre, aquest acord és "bàsicament un pacte contra Catalunya que vol tocar-nos els pilars més fonamentals, un dels quals és la llengua". Pascal ha volgut "denunciar amb contundència" el que considera l´intent del PP i C´s de trencar "el model d´escola" a Catalunya i ha advertit sobre un "fals trilingüisme que vulgui trencar un model de cohesió social".

A més, des del PDC, consideren que en l´acord entre els populars i el partit taronja hi ha "molt de postureig" i que acabarà sent un pacte "de no investidura perquè aquest govern no existirà", ha dit Pascal convençuda que no trobaran els suports necessaris i/o les abstencions suficients per poder investir un nou president.

Nou missatge a la CUP

En clau catalana, Marta Pascal s´ha referit a l´inici del nou curs polític per tornar a parlar de la qüestió de confiança al president de la Generalitat, que ha de tenir lloc el 28 de setembre al Parlament de Catalunya. Al respecte, Pascal s´ha dirigit a la CUP i ha fet una "crida" a la formació perquè valori "que la confiança no té condicions, i que el procés ha d´anar endavant".

No obstant això, la dirigent del PDC sí que ha lligat el vot afirmatiu de la CUP en aquesta votació amb un posterior suport als comptes del 2017. "Creiem que no té cap sentit que el full de ruta no estigui dotat d´un instrument pressupostari, i demanem que tothom surti de les seves comoditats partidistes", ha argumentat Pascal.

En la mateixa línia, la coordinadora general ha demanat als anticapitalistes que no posin "condicions" al seu suport a Puigdemont. Es referia així al debat al voltant del Referèndum Unilateral d´Independència, pel qual aposta la CUP. Amb tot, Pascal ha indicat que estan oberts a parlar de tot, RUI inclòs, sempre i quan sigui una decisió presa entre "tots els actors implicats en el procés", i no "com un instrument per condicionar que el procés vagi endavant".