El Partit Popular (PP) i Ciutadans (C's) van signar ahir un acord per a la investidura del president en funcions del govern espanyol, Mariano Rajoy. Un pacte que, de moment, és totalment insuficient, com va admetre Rajoy mateix. I és que l'acord aconsegueix sumar 170 escons (137 dels populars, 32 de Ciutadans i un de Coalició Canària) dels 176 necessaris exigits en la primera volta de la investidura. Pel que fa a la segona volta, es necessiten 11 abstencions que, de moment, el PP no té. Ara com ara, l'intent de Rajoy de mantenir-se a La Moncloa és un somni, i resta a l'espera d'un canvi d'estratègia del Partit Socialista.

Tot i la dificultat de formar govern, el portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, i el de Ciutadans, Juan Carlos Girauta, van signar ahir un acord d'investidura anomenat 150 compromisos per millorar Espanya. Ni Rajoy ni el president de Ciutadans, Albert Rivera, van ser presents en aquesta signatura, tot i que van mantenir una reunió prèvia. Allà, Rajoy va explicar als periodistes que una segona investidura "no cal" que se celebri "necessàriament" després de les eleccions basques i gallegues, i pot tenir lloc abans d'aquesta trobada electoral, prevista pel 25 de setembre.

Malgrat la insuficiència de l'acord i acceptar-ho, Mariano Rajoy va assegurar que se sentia "molt satisfet" de l'acord amb Ciutadans, que considera "un pas molt important" en l'objectiu de formar govern, i va agrair l'esforç i la disposició a negociar d'Albert Rivera, i del seu equip.

Després de la signatura, Rajoy va posar en valor els 170 suports de què disposarà per a la investidura, pel fet en altres ocasions s'havia escollit president amb "bastants menys" vots, i va subratllar que el PP "ha complert el seu deure", si bé ara es necessita que altres partits canviïn d'actitud, perquè si no ho fan, va advertir, "Espanya no podrà recuperar la normalitat". Per això va avançar que avui faria a Pedro Sánchez una pregunta: "vols que repetim una altra vegada les eleccions?" I també li explicarà que és "raonable i de sentit comú" que sigui el PP el que governi i que el PSOE li ho permeti.

Una crida al PNB "pactista"

El dirigent del PP basc Borja Sémper va criticar "l'actitud obstruccionista" del Partit Nacionalista Basc respecte a la formació de govern a Espanya, una cosa que "perjudica Euskadi", i li va demanar que "emuli el PNB pactista del 96", quan va acordar el seu suport a José María Aznar.

Sémper es va referir al pacte que van aconseguir els jeltzales el 1996 per a la investidura d'Aznar com a president del govern espanyol, en un acte electoral celebrat a Irun (Guipúscoa). El president de PP de Guipúscoa i cap de llista per aquest territori als comicis del 25 de setembre va denunciar que els nacionalistes bascos "ni tan sols no s'hagin assegut a parlar i intentar condicionar el futur" executiu central en benefici de l'autogovern del País Basc.