La secretària d'Estudis i Programes del PSOE i diputada al Congrés, Meritxell Batet, ha acusat avui el president del Govern en funcions, el popular Mariano Rajoy, de "bloquejar" la situació política del país en ser "incapaç" de sumar una majoria suficient per ser investit.

En declaracions a Catalunya Ràdio, Batet ha insistit que els socialistes "no donarem suport al PP ni facilitarem un govern de Rajoy" en el ple d'investidura, tant per les polítiques d'aquest partit com pels punts que inclou el pacte amb Ciutadans, però "sobretot pel que no inclou".

"No podem donar suport i no podem atorgar confiança a Rajoy simplement perquè no confiem en el PP ni en Rajoy perquè faci la política que aquest país necessita", ha assenyalat.

Tot i que ha admès que existeixen mesures del pacte PP-C's que són a priori "iguals" a les del que el PSOE va acordar amb la formació taronja, ha advertit que hi ha "trampes" i en realitat el seu contingut i objectiu són diferents, ha dit.

I ha lamentat les "grans absències", com "la derogació de la reforma laboral i la Llei Mordassa, la paralització de la Lomce o que no es parli de drets humans en tot l'acord, per no parlar de qüestions que afecten més directament Catalunya, començant per la reforma de la Constitució".

"Estem a l'expectativa de veure com Rajoy ha estat incapaç de sumar vots i abstencions suficients com per tirar endavant la investidura, que és la seva responsabilitat, i està bloquejant precisament la situació política del país", ha criticat Batet.

La cap de llista del PSC en el 26J ha recordat que al Congrés hi ha "dues majories, una de dretes i una de canvi", però ha lamentat que "els antecedents marquen" i "tant Podem com a Ciutadans es van declarar incompatibles", malgrat que el PSOE va intentar "amb totes les seves forces" sumar aquesta majoria alternativa fa mesos.

I en cas que Rajoy fracassi en aquesta investidura, Batet ha instat el líder popular a "seguir treballant", i si bé ha confiat que no hi hagi terceres eleccions, ha considerat que "no hi ha cap problema" en el lideratge i continuïtat de Pedro Sánchez (PSOE), encara que no així en el cas de Rajoy, sota el seu punt de vista.

"Un candidat amb un partit imputat i tots els casos de corrupció al seu voltant, en l'àmbit europeu mai no seria candidat a la presidència. Un candidat que ha tret més escons que la resta en dues legislatures i ha estat incapaç d'articular una majoria per ser investit, no tornaria a ser candidat. Hi ha responsables, des del punt de vista formal i de fons", ha dit.