El debat d'investidura del candidat del PP, Mariano Rajoy, que comença avui al Congrés, seguirà un format pràcticament idèntic al viscut el mes de març a la investidura fallida del líder del PSOE, Pedro Sánchez.

Segons es va comunicar ahir als grups parlamentaris en la Junta de Portaveus del Congrés, el debat començarà a les 4 de la tarda amb l'única intervenció i sense límit de temps de Mariano Rajoy, que exposarà les línies mestres del seu programa de govern per al qual demana la confiança de la Cambra.

Dimecres serà el torn de cada un dels portaveus dels grups parlamentaris de més a menys representació, i començarà a les 9 del matí amb el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez. Cada portaveu disposarà d'un temps inicial de 30 minuts, una rèplica de deu minuts i una possible dúplica de cinc minuts. El grup d'Units Podem es repartirà el temps entre els seus quatre portaveus en funció de la representació de cadascuna de les forces que integren el grup.

Obrirà la intervenció del grup el líder de Podem, Pablo Iglesias, al qual seguirà el portaveu d'En Comú-Podem, Xavier Domènech; el líder d'IU, Alberto Garzón, i tancarà el cap de llista d'En Marea, Alexandra Fernández. El portaveu del grup, Íñigo Errejón, va criticar durament el format del debat, imposat pel PP en el seu propi "benefici" i que Rajoy intervingui en solitari el primer dia. Després de Podem i la corresponent resposta de Rajoy, prendran la paraula el líder de Ciutadans, Albert Rivera; d'ERC, Joan Tardà; del PNB, Aitor Esteban, i els diferents portaveus del grup mixt, ara ampliat amb els vuit diputats del Partit Demòcrata Català (PDC), l'antiga CDC. Els diferents partits que integren el grup mixt s'hauran de repartir aquests trenta minuts en funció del seu nombre d'escons.

Tancarà el debat el partit que sustenta el candidat, amb el portaveu del PP, Rafael Hernando.

A continuació se celebrarà la primera votació, en què Mariano Rajoy necessita majoria absoluta per ser investit, és a dir, 176 vots a favor, encara que de moment només en té 170, els del PP, Ciutadans i Coalició Canària. Es calcula que la votació, pública i per crida, pugui començar a mitja tarda de dimecres, cap a les 6 de la tarda o fins i tot abans, en funció de si es fa o no un recés per menjar o de com d'extenses puguin ser les contestacions de Rajoy als diferents portaveus.

Si no tira endavant, aquesta primera votació marcarà l'hora del segon escrutini, que tindrà lloc el divendres 2 de setembre, 48 hores després de la primera. Rajoy ja només hi necessitaria majoria simple, és a dir, més vots a favor que en contra, en la qual entren en joc les abstencions, tot i que el PSOE ha reiterat que votarà "no" a la investidura del president en funcions. Divendres es convocarà un ple més curt, amb una primera intervenció de Rajoy sense límit de temps, i rèplica dels diferents portaveus durant deu minuts cadascun abans d'aquesta segona votació.

Si resulten fallides totes dues votacions, es posarà en marxa el calendari per a la convocatòria de noves eleccions generals. Si abans de dos mesos cap candidat és elegit, el proper 31 d'octubre es tornarien a dissoldre les Corts i 54 dies després se celebrarien noves eleccions, el dia de Nadal.