Podemos mira el debat d'investidura de Mariano Rajoy confiant que després del fracàs del candidat del PP a la Presidència del govern hi hagi l'oportunitat d'aconseguir un executiu alternatiu amb el PSOE i creu que les forces cridades a aconseguir-han d'afrontar el nou període amb aquest afany i amb "flexibilitat".

Després d'estudiar el pacte assolit entre el PP i Ciutadans, la formació lila insisteix que aquest acord només porta "més del mateix": precarietat, abaratiment de l'acomiadament, augment de l'edat de jubilació i altres mesures que, segons Podemos, són les polítiques de Rajoy que Ciutadans ha acceptat copiar "fil per randa".

Així ho explica la Secretaria Política del partit, que dirigeix Íñigo Errejón, en un text fet públic ahir que assenyala que el pacte PP-Ciutadans "no és més que paper mullat perquè Rajoy no té prou suports". Podemos, que s'ha mantingut en un segon pla en aquestes últimes setmanes de negociacions per buscar govern, assegura que si fracassa la investidura de Rajoy treballarà perquè no hi hagi unes terceres eleccions i insta el PSOE a buscar una alternativa de canvi. El PSOE "no pot seguir defensant el triangle impossible: no al PP, no a eleccions, no a intentar-ho amb Podemos", va dir Errejón en declaracions a Telecinco.

De la mateixa manera, el document de la Secretaria Política indica que "a partir del dia 2 les forces cridades a aconseguir un govern alternatiu hem d'afrontar amb flexibilitat i tenacitat el període que ve després del fracàs de Rajoy. El 2 de setembre pot acabar el temps de Rajoy i pot començar el temps del canvi", destaca. El partit de Pablo Iglesias té més que clar el seu rebuig a la investidura de Rajoy i, segons Errejón, "si tots es mantenen ferms en el no, s'obre una nova oportunitat amb el PSOE". "La millor opció per no votar el dia de Nadal és intentar un govern alternatiu i aquí serem", va afegir Errejón.

Una crida que també va llançar la cap del gabinet d'Iglesias, Irene Montero, qui en declaracions a Antena 3 va considerar que "el millor" és que PSOE i Podem es posin d'acord per formar govern progressista i va insistir que "els números donen, almenys per explorar la possibilitat".