La presidenta suspesa del Brasil, Dilma Rousseff, va triar ahir un to combatiu en el seu al·legat final en el judici polític que el Senat segueix en contra seu i va admetre que sent el "gust amarg de la injustícia", mentre el país és "a un pas d'un cop d'estat".

Acompanyada per bona part del seu Gabinet, pel seu padrí polític, l'expresident Luiz Inácio Lula da Silva, i per amics, com el cantant Chico Buarque, la presidenta va desgranar, durant un discurs d'uns 45 minuts, els arguments de la seva defensa en intervenció davant el ple del Senat.

Rousseff va dir que sent "el gust amarg i aspre de la injustícia" i va advertir els senadors que no cauria en "l'obsequiós silenci davant els covards que pretenen atemptar contra l'estat de dret".

Amb una fermesa que es va trencar per l'emoció continguda tot just uns segons gairebé al final de la seva intervenció, Dilma Rousseff va insistir en la seva innocència i va assegurar que, en l'exercici del seu mandat, va complir amb rigor el "compromís de defensar la Constitució" i les lleis. "No lluito pel meu mandat, vanitat o afecció al poder. Lluito per la democràcia, la veritat i la justícia", va afirmar.

"Només tinc por per la mort de la democràcia", va arribar a dir en un moment d'una intervenció en la qual va insistir que ha estat "acusada injustament i arbitràriament" per donar viabilitat a "un cop" promogut per l'elit política i econòmica del país.

Aquest judici, va afegir, és resultat d'una "conspiració" que va començar a prendre l'octubre del 2014, quan va ser reelegida per a un segon mandat.

Les acusacions són, segons el seu parer, "pretextos" per imposar polítiques que "atemptaran contra els drets socials" que els brasilers "han conquerit" des del 2003, quan Lula va arribar al poder.

"Vinc a mirar directament als ulls de les ses excel·lències i a dir amb la serenitat de qui no té res de què respondre que no vaig cometre crims de responsabilitat", va dir Rousseff, que va evocar la seva experiència a la presó durant la seva lluita contra la dictadura, els anys 70, i va denunciar que ara pretenen sotmetre-la a "la pena de mort política".

"La primera vegada vaig ser condemnada per un tribunal d'excepció i d'això en va quedar una foto en què miro a la cara els meus botxins amb la cap ben alt, mentre ells s'amagaven", va recordar.

"Avui no hi ha presó il·legal, no hi ha tortura, els meus jutges van arribar aquí pel mateix vot popular que em va portar a la presidència i els tinc el més gran respecte per això, però els segueixo mirant amb el cap dret i pateixo de nou pel sentiment d'injustícia i el recel de pensar que la democràcia sigui traïda", va denunciar la encara presidenta del Brasil.