El líder del PSOE, Pedro Sán-chez, va qualificar ahir d'"absolutament prescindible" la seva reunió amb Mariano Rajoy la vigília del ple d'investidura, en què li va reiterar que els diputats socialistes hi votaran en contra, tot i que està disposat a obrir un debat intern en el futur per revisar aquesta posició si hi ha "fets nous".

"Quan hi hagi fets nous que puguin alterar la posició del PSOE es convocarà el Comitè Federal", va apuntar Sánchez a la roda de premsa posterior a la reunió de mitja hora que va mantenir amb Rajoy al Congrés, en què va advertir que "el procés d'investidura no acaba el dia 2" de setembre, sinó el 31 d'octubre.

Sánchez, que va retreure a Rajoy que l'"única intencionalitat" de la seva trucada hagi estat "no oferir res, sinó escenificar que la responsabilitat, segons la seva opinió, que no tiri endavant la seva candidatura és del PSOE", va sostenir que aquesta responsabilitat és "exclusivament" del mateix Rajoy i que ho continuarà sent després d'aquesta setmana si fracassa en el seu intent.

"La responsabilitat de Rajoy és articular una majoria suficient per governar i aquesta responsabilitat a partir del dia 2 seguirà recaient en Rajoy i, si no és capaç d'aconseguir-ho després del 2, serà també la seva responsabilitat", va incidir.

A més, va sostenir que l'acord d'investidura signat diumenge entre el PP i Ciutadans ha donat "més raons" als socialistes per ratificar-se en el seu vot en contra, ja que suposa avalar un programa de govern "conservador i continuista". "Si volíem més raons per votar en contra, les hem trobat precisament en aquest pacte", que "no rectifica elements nuclears de les lleis dels quatre anys de majoria absoluta" de Rajoy, va assenyalar, després de posar com a exemple la reforma laboral, l'educativa i la constitucional.

No obstant això, el líder del PSOE reconeix que en l'escenari polític actual els processos que poden donar-se "són vius, canvien, són dinàmics", pel que va fer una crida a esperar a veure "què passa després" de la investidura fallida del candidat del PP. Sobre això, va recordar que el PSOE pren "decisions col·legiades" i no va descartar convocar el Comitè Federal quan hi hagi "fets nous".

Sobre les cent mesures acordades pel PP i Ciutadans que també formaven part del pacte d'investidura que Sánchez va signar al març amb el partit d'Albert Rivera, va argumentar que Rajoy "no només té un problema aritmètic, sinó també de credibilitat" com a candidat.

Sánchez, segons va dir, no havia parlat amb el president en funcions dels passos que aquest podria fer després de la seva investidura fallida, i que es va limitar a canviar impressions amb ell sobre el debat d'investidura que començarà avui. Entre altres qüestions, va dir, li va traslladar que considera un "xantatge" al conjunt de forces i als espanyols que hagi escollit una data per al debat que suposa que, si no hi ha govern, les eleccions serien el 25 de desembre, "una prova més d'on està disposat a arribar Rajoy per assolir els seus objectius".