El portaveu d´ERC al Congrés, Joan tardà, ha estat molt crític amb el discurs del president espanyol en funcions, Mariano Rajoy, durant el debat d´investidura, assegurant que una altra vegada volen que Catalunya "pagui els plats trencats". "S´ha de ser molt barrut per dir que l´amenaça de la societat espanyola som els catalans i la nostra voluntat d´esdevenir lliures ", ha subratllat Tardà als passadissos del Congrés davant els periodistes, per afegir que "les dretes espanyoles són incapaces de resoldre els problemes de la societat". És per això que el cap de files d´ERC al Congrés ha apuntat que aquesta actitud referma "la voluntat dels ciutadans de Catalunya de culminar el procés a la catalana".

Joan Tardà ha comparegut a l'Escriptori de la cambra baixa davant els mitjans de comunicació per valorar el discurs que Mariano Rajoy ha fet aquest dimarts en el marc del debat d'investidura al Congrés dels Diputats. Tardà ha lamentat que els populars i C's utilitzin els catalans com a "enemic interior en absència d´enemics exteriors per amagar les seves incapacitats, impotències i la manca d´honestedat alhora d´encarar els problemes de la societat"."Com que ja no es parla de la guerra a l´Iraq, ara necessiten enemics interiors i quin millor enemic que els catalans", ha etzibat Tardà. En aquest sentit, ha assegurat que "mentre existeixin els catalans les dretes tindran l´oportunitat de cohesionar-se i d´amagar que són incapaces de resoldre els problemes de les persones".

En aquest sentit, i segons el portaveu d´ERC, la sessió d'aquest dimarts ha estat la primera jornada de "la posada de llarg" d´un matrimoni entre "la dreta que encara fa olor de franquisme i la dreta 2.0 que va ser dissenyada per regenerar-la". De fet, pel dirigent republicà, "la dreta té el poder a la mà gràcies a un PSOE que no s´atreveix a reconèixer el dret a escollir el futur a les ciutadanies de les diferents nacions que conformen l´estat espanyol".

Finalment, el cap de files d´Esquerra al parlament espanyol ha recordat que C´s i el PP van ser "els últims i els penúltims a Catalunya" a les urnes de les eleccions estatals. "Aquestes són les dues forces que volen tallar el bacallà aquí", ha conclòs.