El ple del Congrés dels Diputats ha rebutjat aquest dimecres al vespre la investidura del candidat del Partit Popular, Mariano Rajoy, que aspira a ser reelegit president del govern espanyol. Com era d'esperar, Rajoy ha rebut 170 vots a favor, que inclouen els dels 137 diputats del PP, els dels 32 de C's i el de l´única diputada de Coalició Canària. En contra, 180 vots de la resta de forces parlamentàries, entre les quals PSOE, Units Podem, ERC i el PDC, al grup mixt aquesta legislatura. El candidat popular s'ha quedat, doncs, a sis escons de la majoria absoluta que necessitava. Divendres que ve, quan hagin passat 48 hores de la primera votació, l'hemicicle tornarà a decidir si confia en Rajoy com a president de l'executiu estatal. Aleshores necessitarà arribar a la majoria simple, tot i que es fa difícil imaginar que algun diputat canviï el sentit del vot. Onze abstencions (onze vots menys en contra) serien suficients perquè Mariano Rajoy superés el debat d'investidura.

A més del rebuig a la candidatura de Rajoy, la votació d´aquest dimecres ha engegat el compte enrere de cara a unes terceres eleccions. Dos mesos que conclouen el proper 31 d'octubre, durant els quals hi ha temps perquè el Rei encomani la tasca de formar govern a un nou candidat o repeteixi l'encàrrec a Rajoy. Si ningú supera la investidura, l'1 novembre quedarien convocades formalment les eleccions que se celebrarien 55 dies després, el 25 de desembre.

Les eleccions basques i gallegues del proper 25 de setembre són un dels elements que entrarà en joc les properes setmanes per saber si els partits decideixen fer nous equilibris que desbloquegin la formació d'un nou govern a l'Estat. El debat d'investidura que ha conclòs aquest dimecres ha apuntat com a opció més viable la de la repetició d'unes noves eleccions. El PSOE ha advertit que no canviarà de posició respecte Mariano Rajoy i el PP, el PNB s'ha mostrat molt allunyat dels populars i ERC i CDC, que descarten al PP, posen el referèndum d'independència com a condició al PSOE.

Les diferències entre els principals líders parlamentaris s'han fet evidents durant el debat. El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha subratllat que Rajoy "no és de fiar" i li ha traslladat la responsabilitat exclusiva d'aconseguir suports per la seva investidura. Sánchez ha reiterat el no"rotund" dels socialistes per no caure en un "xantatge" amb l'excusa d'estar actuant en nom de la responsabilitat d'estat.

El candidat popular ha replicat a Sánchez que no li demana una coalició de govern sinó simplement que desbloquegi la investidura. A més, Rajoy ha pronosticat que l'única persona que passarà a la història per aquest debat serà Sánchez, "per haver forçat la convocatòria d'unes terceres eleccions".

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, ha reclamat a Sánchez que es decideixi a impulsar una alternativa de govern d'esquerres. Una alternativa que, aritmèticament, hauria de comptar o bé amb C's o amb els partits nacionalistes. Iglesias ha estat contundent contra Rajoy en considerar-lo el partit de la corrupció.

Pel que fa al president de C's, Albert Rivera, ha fet una defensa del seu "pla b", l'acord d'investidura amb el PP per evitar el bloqueig institucional a l'Estat. L'opció de deixar governar al PP és, segons ell, la "menys dolenta" i ha convidat el PSOE a sumar-se a una oposició constructiva.

Per evitar que les eleccions coincidissin amb el dia de Nadal, els socialistes van posar sobre la taula ara fa uns dies la possibilitat de reformar la llei electoral exclusivament per reduir a una setmana la campanya electoral prèvia al dia de votació. Si una majoria qualificada de la cambra (PP inclòs) acceptés aquesta opció veient la incapacitat per investir nou president, les eleccions se celebrarien una setmana abans, el 18 de desembre.