El procés electoral del País Basc va fer ahir un nou pas amb la proclamació oficial de les candidatures, ja sense Arnaldo Otegi, mentre s'espera que dictaminin els tribunals abans de l'inici de la campanya, el proper 9 de setembre.

El Butlletí Oficial del País Basc (BOPV) va publicar ahir a primera hora del matí les candidatures oficials, de les quals ha estat exclòs Arnaldo Otegi com a cap de llista d'EH Bildu a Guipúscoa.

Les juntes electorals de Biscaia, Guipúscoa i Àlaba indiquen la proclamació de 16 candidatures als comicis autonòmics del 25 de setembre, 4 menys que en les anteriors eleccions al Parlament Basc celebrades el 2012.

La principal novetat va ser l'absència d'Otegi, acordada abans d'ahir per la Junta Electoral provincial, que el considera "inelegible" per la inhabilitació que pesa sobre ell, conseqüència de la condemna pel cas Bateragune, l'intent de reconstruir Batasuna.

Com va anunciar abans-d'ahir la Junta, la llista d'EH Bildu a Guipúscoa es va publicar amb la periodista Maddalen Iriarte, proposada per EH Bildu com a número dos, en el primer lloc de la planxa.

D'aquesta manera, el procés avança sense Otegi, que no es va pronunciar ahir sobre la seva exclusió, ni tan sols a través del seu habitualment actiu compte de Twitter, en què es va limitar a rebotar algun missatge de suport, com el del dirigent del Sinn Féin Martin McGuinness.

Otegi tornarà avui al debat polític en una entrevista radiofònica, mentre els seus representants legals preparen el recurs que interposaran davant un tribunal del contenciós administratiu de Sant Sebastià.

La coalició té fins demà per presentar el recurs i el tribunal ha de pronunciar-se abans de dissabte. El pas següent correspon, si se sol·licita l'empara, al Tribunal Constitucional, que haurà d'adoptar una decisió definitiva sobre la situació d'Otegi abans del 9 de setembre, dia en què arrenca oficialment la campanya electoral basca. Respecte a la inhabilitació per a càrrec públic, la defensa d'Otegi confia que la jurisprudència que existeix en casos similars li doni la raó.