La intervenció del líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha reprès aquest dimecres el debat d'investidura al Congrés dels Diputats. El dirigent socialista ha reiterat el 'no' dels seus diputats a la candidatura de Mariano Rajoy per no caure en una "legislatura de xantatge". "Si per una mala entesa responsabilitat d'estat", el PSOE donés suport a Rajoy per revalidar la presidència també ho hauria de fer per exemple de cara els pressupostos, ha vaticinat. A més, Sánchez ha recriminat a Rajoy que vulgui "monopolitzar el patriotisme": les propostes, "a banda de ser patriòtiques, es necessita que siguin encertades, i la seva no ho és", ha etzibat. Per tot plegat, ha advertit que només és en mans de Rajoy la "incapacitat" per trobar suports a la cambra. "Ningú més n'és responsable". Durant el seu discurs, el dirigent socialista ha passat molt per sobre de la qüestió catalana -ha retret al president del govern espanyol en funcions la falta de cooperació amb Catalunya , que no entengui "la diversitat", i haver "aguditzat" la crisi territorial".

El responsable del PSOE, Pedro Sánchez, ha centrat bona part del seu discurs en argumentar, un cop més, el 'no' dels socialistes a la investidura de Mariano Rajoy malgrat les crides a la responsabilitat des de les files populars. De fet només d'arrencar, el socialista ha deixat clara la posició del seu grup: "Votarem en contra de la seva candidatura i ho farem amb convenciment, per coherència, pel compromís adquirit i pel bé del nostre país". Per això, Sánchez ha argumentat que Espanya necessita un govern que "persegueixi, impedeixi i castigui" la corrupció, que resolgui la crisi territorial, que inverteixi en polítiques socials i recuperi drets i llibertats. "Espanya necessita un govern i per això votarem en contra de la continuïtat del mal govern", ha conclòs els socialista.

De fet, Sànchez ha advertit que si ara cedeixen en la investidura a favor de Rajoy, se'ls apel·larà també més endavant per tramitar els pressupostos, per mantenir la legislació laboral o per acceptar retallades "sempre pel bé d'Espanya", ha dit irònic. "Això va més enllà del rodet de la majoria absoluta, vostè diu que vol governar sense oposició. Si amb majoria absoluta va ser absolutisme, si cedim, si ara per mala entesa responsabilitat d'Estat donéssim suport a la seva candidatura, seria la legislatura del xantatge", ha advertit el socialista.

En aquest context, Sánchez ha argumentat que "ningú" pot demanar als socialistes que avalin a qui aspiren a canviar, que reforcin a qui s'enfronten i que vagin contra el que creuen. "Mai vam demanar el seu vot a la meva investidura, ni vam criticar el seu vot en contra, per això Rajoy no pot comptar amb la confiança dels socialistes". En aquest sentit, el dirigent del PSOE ha constatat que és la primera vegada que "el candidat de la primera força" a les urnes és incapaç de trobar suports a la cambra per tirar endavant la investidura. "La incapacitat és en exclusiva seva, ningú més n'és responsable", ha afirmat en defensa del 'no' socialista.

I ha afegit: "Som alternativa al seu govern perquè tenim alternatives al seu govern". Per això ha rebutjat de ple que s'utilitzi el patriotisme per demanar el vot en aquest debat d'investidura. "Alguns demanen el vot per patriotisme, altres asseguren que estan disposats a perdre la credibilitat per la pàtria", ha etzibat tant a Rajoy com a Albert Rivera. "Ningú té dret a monopolitzar el patriotisme, perquè es necessita que les propostes a més de patriòtiques siguin encertades, i la seva no ho és", ha dit dirigint-se directament al cap de files dels populars.

Per tot plegat, Sánchez ha recriminat a Rajoy que hagi ofert a la cambra una proposta "continuista" i en aquest sentit ha criticat l'acord PP-C's per "preservar Rajoy al govern i preservar-ne les polítiques". És la diferència amb l'acord PSOE-C's: "Tenia una direcció, un canvi de govern i de polítiques".

Catalunya, per sobre

Si Rajoy aquest dimarts va situar Catalunya al centre del debat, en la rèplica el dirigent socialista ha evitat aprofundir en la qüestió catalana. Li ha recriminat que enlloc de calmar la crisi territorial, l'hagi "aguditzat". S'ha queixat de falta de cooperació amb les institucions catalanes i d'una política recentralitzadora. "Ni entén la diversitat ni sap com reflectir-la a l'ordenament", ha dit en recordar que no s'ha "revertit la conflictivitat" entre les institucions. En aquest sentit, ha apostat per derogar la LOMCE -"vostès ho reforcen qüestionant el model d'immersió lingüística" a l'acord amb C's- i ha definit el model de finançament i la política en inversions com a tasques pendents a Catalunya

Crítica a Pastor

Sánchez també ha carregat durament contra el calendari electoral que s'obre si la investidura és fallida. N'ha parlat com un "xantatge en tota regla" i per això ha criticat amb contundència contra la presidenta del Congrés, Ana Pastor, per acceptar el calendari d'investidura, que fixa unes eventuals terceres eleccions el dia de Nadal. "Vostè ha deixat el Congrés per terra". "Per fortuna a la política espanyola hi ha vida més enllà de Rajoy", ha sentenciat Sánchez davant de l'escenari que plantegen els populars: "o Rajoy o caos".